Provsvaren: Sju av barnen kan ha tbc

Publicerad:
Uppdaterad:

Nu tas fler tester på den drabbade skolan

Tbc-smittan hittades på dagiset vid Tornbergskolan.
Foto: Per-OLOF SÄNNÅS
Tbc-smittan hittades på dagiset vid Tornbergskolan.

Förra veckan insjuknade en förskollärare i tuberkulos. Sju barn som läraren varit i kontakt med fick i går provsvar som tyder på att de kan vara smittade.

På torsdag ska barnen träffa läkare och genomgå lungröntgen och blodtester.

– De här barnen har fått en större reaktion på det hudtest som de fick göra i fredags. Resultatet säger att man måste gå vidare med testet och undersöka barnen närmare, säger Barbro Lönnkvist, medicinskt ledningsansvarig skolsköterska.

Är barnen smittade?

–Det kan vi inte svara på i dag. Den samlade bedömningen som barnläkaren gör senare i veckan avgör om man ska bedöma barnen som smittade eller inte, säger hon.

Ingen har insjuknat än

Trots att barnen kan vara smittade av sjukdomen får de delta i förskoleverksamheten och träffa sina klasskamrater som normalt.

– Inget barn är i dag smittsamt på något sätt. Även om någon skulle vara drabbad så smittar de inte eftersom ingen har insjuknat.

Orsakar långvarig hosta

Lungtuberkulos är en allvarlig sjukdom, men den går oftast att bota om diagnosen ställs i tid. Det är viktigt att ytterst noga ta sina mediciner under tillräckligt lång tid, minst sex månader, för att bli botad och permanent smittfri. Lungtuberkulos orsakar långvarig hosta och i vissa fall smärtor i bröstet.

Läs också:

Kristina Falk (.se)

Publicerad: