”Inte en dag har gått utan att jag tänkt på henne”

NYHETER

Prinsarna hyllar sin döda mamma

LONDON. I dag håller prinsarna William, 25, och Harry, 23, tal till sin döda mamma Diana.

De var bara pojkar när hon omkom.

Foto: Jagade Prinsarna William och Harry är heta villebråd för kändisfotografer - tio år efter olyckan där deras mamma omkom.

Nu är de militärer – och flickidoler.

Tio år har gått sedan deras älskade mamma prinsessan Diana dog i en bilolycka i Paris.

På begravningen gick de kostymklädda pojkarna bakom hennes kista från Buckingham Palace till Westminster Abbey. På kistlocket hade de lagt vita rosor och ett kuvert där de skrivit ”Mummy”. Hela världen sörjde Diana. Men värst var det för William och Harry. De förlorade sin mamma och länken till världen utanför kungafamiljen.

I dag håller sönerna en minnesceremoni för Diana i Guards Chapel i London. Drottningen, prins Charles och Elton John är några av de nästan 500 gästerna som kommer att vara där.

William och Harry ska hålla var sitt tal till Diana – innehållet är än så länge hemligt men det väntas bli mycket känslosamt.

För tio år sedan lovade Dianas bror, Charles Spencer, att ta hand om pojkarna åt Diana. Men de har knappt haft någon kontakt med vare sig honom eller Dianas mamma Frances Shand Kydd sedan dess.

Har stött varandra

Det var i stället pappa prins Charles och farmor drottning Elizabeth som tog hand om dem efteråt och de har fortfarande mycket nära kontakt. Men bäst stöd har de haft av varandra.

– Jag tror att vi båda var väldigt tacksamma över att ha den andre där. En axel att luta sig mot och gråta hos om vi behövde det, säger prins Harry i en tv-intervju med amerikanska NBC som sändes i våras,

Efter Dianas död pratade de mycket och ofta om henne och om vad som hade hänt.

– Tiden har gått väldigt, väldigt långsamt. De senaste tio åren känns det som om hon varit där hela tiden. Vi har tänkt på henne hela tiden, säger prinsen.

– Inte en dag går utan att jag tänker på henne, instämmer William.

William och Diana hade mycket nära kontakt. Hon anförtrodde sig särskilt åt honom och de satt ofta och drack te i någon av slottets salonger och pratade. Ibland när mediebevakningen av henne var som intensivast fick hon tröst av pojkarna. Särskilt illa vid sig tog hon när journalister kritiserade hennes kropp.

– Det var så ofta som vi försökte muntra upp henne och säga att hon faktiskt var bäst, säger William.

Numera är det bilder på William och flickvännen Kate Middleton, 25, och Harry och hans Chelsy Davy, 21, som är hetast bland paparazzifotograferna.

William och Kate har precis varit på en drömsemester på Seychellerna.

De återförenades i början av sommaren efter ett kortare uppehåll i förhållandet som varat i snart fem år. Paret träffades när de studerade vid universitetet i Edinburgh i Skottland.

Blonda Chelsy bor i Sydafrika och pendlar till Harry i England. Han åker ofta och hälsar på henne också och avslöjar i NBC-intervjun att han gärna skulle ha bott i Afrika om han inte varit prins.

– Jag skulle nog ha jobbat som safarieguide, säger Harry som är mest framåt av bröderna.

Han pratar, skojar och retas mycket med William som är lugnare och mer eftertänksam. De resliga prinsarna är mycket populära i Storbritannien, särskilt bland unga kvinnor. William framställs ofta som en svärmorsdröm som gillar fotboll, att vara i naturen och läsa.

Harry – eller Ginger som han också kallas – är slarvern. Han är (ö)känd för sitt festande. 2005 dök han upp på en maskerad iklädd en gammal nazistuniform från andra världskriget. Han har även kopplats ihop med flera unga kvinnor, däribland svenska Alexia Bergström som han träffade i schweiziska Klosters 2005.

Skrubbade toaletter

Men även om prinsarna åker på lyxresor och umgås med gräddan av societeten har de också en annan sida. En sida som uppmuntrades av Diana. Prinsarna tog ett sabbatsår efter gymnasiet. William åkte till Chile och arbetade som volontär. Bilder av hur Englands blivande kung skrubbade toaletter togs inte väl emot av alla men han älskade sitt nya liv. Harry åkte till Australien och arbetade på en fårfarm och var även volontär bland föräldralösa hiv-smittade i Lesotho i Afrika.

Nu har prinsarna fullt upp med sina karriärer i den brittiska armén. De är officerare med sin bas i London. Prins Harry har tidigare skapat rubriker när han velat tjänstgöra i Irak. Av säkerhetsskäl, han har ansetts vara ett mål för terrorister, har han inte fått som han velat.

Det har gått tio år sedan den ödesdigra dagen i Paris och sönerna funderar ofta på vad som egentligen hände. De säger att de aldrig kommer att få veta – men aldrig att sluta undra.