Het höst – då blir det klädrea

NYHETER

Den varma hösten skrämmer klimatexperterna.

Men för klädköparna väntas den bli rena julafton.

–Om värmen håller i sig kan vi räkna med rejäla prissänkningar på höst- och vinterkläder, säger analytikern Nils Bohlin.

Aftonbladet skrev i går om den rekordvarma hösten och den rädsla experterna känner för de klimatförändringar som tros ligga bakom.

Men för den vanlige klädkonsumenten kan höstvärmen få en del positiva konsekvenser – inte minst i plånboken.

Förklaringen stavas REA.

Rena kriget att vänta

Butiksägarna har redan nu märkt av en minskad försäljning av höst- och vinterkläder. Om värmen håller i sig (som SMHI tror att den ska göra) blir det snart rena rea-kriget i klädbutikerna.

–Vi har redan nu börjat sänka priserna på vissa plagg med 200 kronor. Självklart beror det på det varma vädret, säger Ulla Larsson, butikschef på Joy i Globengallerian i Stockholm.

Hon liksom alla andra butiksansvariga som Aftonbladet talat med bekräftar att försäljningen av höst- och vinterplagg inte kommit igång som vanligt.

Väntar på nästa lön

–Jag tror att folk skjuter upp sina inköp tills nästa löneutbetalning. Men sedan tror jag att de tittar i almanackan och ser att hösten är här, säger Ulla Larsson.

–Vädret har absolut påverkat försäljningen. Framför allt verkar ungdomar senarelägga sina inköp. Till exempel säljer jackorna sämre än förra året, säger Emily Seaton på JC.

Enligt Nils Bohlin, analytiker på Handelns utredningsinstitut, är det snarare regel än undantag att människor låter vädret styra klädinköpen.

Många butiker avvaktar

Han tror att de flesta butiksägare kommer att ha is i magen en tid till.

Men om inte försäljningen av höst- och vinterkläder får fart under andra halvan av oktober lär de flesta sänka priserna.

–Förr eller senare kommer kampanjer och erbjudanden. Sedan börjar julhandeln och då når butikerna ändå sitt kapacitetstak, säger han.