Jag har blivit mordhotad flera gånger

1 av 8
NYHETER

Birgitta Ohlsson (fp), riksdagsledamot:

– Det händer ofta att jag får hotmejl och hotsamtal. Det har förekommit dödshot, men jag vill inte berätta i detalj om det. Det är otäckt att man flyttar fram smärtgränsen.

Maud Olofsson (c), näringsminister:

– Jag tror att särskilt kvinnor är drabbade av hot. Många blir provocerade av att kvinnor har makt och åsikter. Jag märker det på att de mejl och brev jag får.

Carl Bildt (m), utrikesminister:

– Det tillhör sådant man inte uttalar sig om, eftersom sådana uttalanden hos vissa personer snarast stimulerar hot.

Gustav Fridolin, före detta riksdagsledamot för miljöpartiet:

– Jag fick en hel del hot under min tid som politiker. Det är som Mona Sahlin säger, engagerar man sig i frågor om solidaritet, hbt och antirasism drar man lätt på sig hot.

Frederick Federley (c), riksdagsledamot:

– Jag har fått många hot. Folk ringer mig och säger att jag är äcklig och borde dö. Jag svarar inte på telefon när jag inte vet vem som ringer. Jag är rätt säker på att folk från det ”röda laget” ringer och skriker saker.

Gulan Avci (fp), ordförande liberala invandrarförbundet:

– Kandiderar man till riksdagen och dessutom sticker ut i vissa frågor riskerar man att hotas. Jag är engagerad i kurdfrågan och det har fått en del turkar att reagera hotfullt. De tycker att det man håller på med är propaganda och att man ska sluta.

Ulf Adelsohn (m), före detta partiledare:

– Jag har blivit mordhotad flera gånger, då jag var partiledare. Men jag var aldrig rädd när jag stod i talarstolen, jag är fatalist.

Maria Wetterstrand (mp), språkrör:

– Jag fick fler hot innan jag blev språkrör. Särskilt när jag var engagerad i fiskepolitiken. Det är allvarligt att man inte respekterar demokratiskt valda politiker. Jag kanske får en del hot som jag inte känner till, som riksdagens säkerhetstjänst tar hand om.

Läs mer: