Thomas knäcktes av Kvarken – igen

NYHETER

Avbröt simturen från Finland till Sverige

Thomas Cardenström avbröt under natten till tisdagen sitt andra försök att simma mellan Vasa och Umeå.

– Kylan tog knäcken på mig, säger han.

Foto: svår kyla Trots att han var insmord med fett och bar våtdräkt blev kylan för svår för Thomas Cardenström. Han tvingades avbryta sitt försök att simma över Bottenviken.

Det här var andra gången som IT-konsulten Thomas Cardenström försökte simma mellan finländska Vasa och Umeå. Fast förra gången, för tre år sedan, gick turen åt andra hållet.

Sträckan mellan Vasa och Umeå mäter ungefär tio mil men omfattar både simning och vandring över kobbar och öar.

Simmade under natten

Thomas Cardenström startade turen i lördags kväll från Vasa. Under måndagen började han simma vid 18.30-tiden och hade en etapp på 22 kilometer framför sig.

– Tanken var att simma under natten för att ha lite lugnare vatten, men det blev för kallt när solen gick ner. Det var 15 grader ute på öppna vattnet, berättar han för aftonbladet.se.

”Rosslig i halsen”

Han låg i vattnet i fyra och en halv timme innan han gav upp. Istället för att simma fram till Umeå på onsdagen fick han åka i följebåten hem till skepparen och värma upp sig i bastun.

När aftonbladet.se når honom är han på väg med färjan från Holmön till Umeå.

– Jag är lite rosslig i halsen och det känns lite i benen. Det är inte kul att bryta, jag har lagt ner mycket tid under våren och sommaren. Men jag är ganska nöjd med det jag har gjort. Speciellt dag två var en fantastisk upplevelse. Kombinationen varndring och simning i finländska skärgården, det var häftigt.

”Ska simma crawl”

Om det blir något tredje försök vet han inte än.

– I så fall ska jag simma crawl. Nu simmade jag bröstsim och det tar längre tid, säger han.

Varför gör du det här?

– Jag vill ha ett mål för min träning. Och så vill jag göra något som ingen annan har gjort. Men nu finns det risk för att någon annan hinner före...

Linda Nohrstedt