Kvartetten som vill rädda världen

NYHETER

Svensk miljöteknik ska lösa klimathotet

Foto: HJÄLM PÅ! Större delen av regeringen iklädda bygghjälmar studerar hyreshus som värms med ventilationsluft. Jan Björklund, Maud Olofsson, Fredrik Reinfeldt och Göran Hägglund sätter säkerheten främst inför framtidens miljökrav.

Skratta inte.

Bygghjälmarna är på allvar.

Miljövänliga hus och ny teknik ska rädda världen – och skapa nya jobb i Sverige.

Herrar i kostym och kvinnor i dräkt ser sällan bekväma ut i bygghjälm. Allianspartiledarna är inget undantag.

För hela slanten

Besöket på ett bygge i Stockholm var ännu ett utspel på miljöområdet. Från att ha varit nästan osynligt i alliansens valrörelse är det nu klimat för hela slanten.

Ämnet för dagen var hållbara städer. Med bättre byggmetoder och smartare stadsplanering hoppas regeringen minska energiförbrukningen med en femtedel innan år 2020.

– I dag slösar vi oerhört med energi, säger Maud Olofsson (c).

Spillvatten

På några timmar rev de av ett nytt hyreshus som värms med ventilationsluft och ett företag som vill värma bostäder med spillvatten från industrin.

Och Sverige är inte nog. Regeringen vill erövra världen med svensk teknik och svenska idéer.

Storslagna planer

Delegationen för hållbara städer får 340 miljoner kronor under två år för att förverkliga de storslagna planerna. Det är tillräckligt, enligt regeringen.

– Pengarna ska inte användas till att bygga om Sveriges städer utan skapa mekanismer så att det blir lätt att bygga rätt i framtiden, säger Göran Hägglund (kd) och ser lite lättad ut när han äntligen får ta av sig hjälmen.

ARTIKELN HANDLAR OM