Maud Olofsson: "Kvinnorna har tunga regeringsposter"

NYHETER

Blir vice statsminister och näringsminister

Centerpartiets ordförande Maud Olofsson har företagandet i Sverige som sin hjärtefråga. Hon har själv en bakgrund som egen företagare.

– Jag vet hur det är att ligga vaken på nätterna och oroa sig för att man inte kan betala ut löner, säger hon till aftonbladet.se:s reporter Mia Carron som är på plats.

Idag utsågs Maud Olofsson till vice statsminister och näringsminister. Hon vill nu arbeta med att förbättra villkoren för Sverige företagare.

– Vi ska se till att företagen vill stanna i Sverige och det är den viktigaste uppgiften för mig.

Mindre än hälften av ministrarna är kvinnor. Maud Olofsson ställde tidigare kravet på att hälften av posterna skulle tillfalla kvinnor, säger en glad Maud Olofsson som dagen till ära är klädd i en turkos kavaj och en svart kjol.

Vad hände med varannan damernas?

– Jag har gjort allt jag har kunnat för få till varannan damernas . Ställningen är tio mot tolv i regeringen nu. Det är inte riktigt hälften men kvinnorna besitter mycket tunga poster i den här regeringen.

Som exempel nämner hon sig själv och justitieministern Beatrice Ask.

– Det är starka kvinnor i vår regering och målmedvetna kvinnor som vet vad de vill göra.

Egna erfarenheter

På vilket sätt kommer ditt liv att påverkas av ditt nya jobb?

– Framför allt kommer mitt liv bli mycket roligare nu. Kan driva igenom de idéerna jag har haft när vi varit i opposition.

En av de viktigaste frågorna för Maud Olofsson är företagandet i Sverige.

– Jag har ju haft företag. Ett konstultföretag och är mycket av en entrepenörssjäl. Jag är uppvuxen inom jordbruket också som är ett slags företag. jag vet hur det är att ligga vaken om nätterna och oroa sig för att inte kunna betala ut löner. Jag vet allt om blankettkrångel och det tror jag är en bra erfarenhet, säger hon.

Läs också:

Susanna Vidlund