.. och nu väntar städning

Foto: Ett 40-tal poliser fick igår använda tårgas för att slå ner upploppet på Kirsebergsanstalten i går.
NYHETER

I går tog de sju fångarna över anstalten. I dag väntar det uppfostrande straffet: Att med mopp och skurborste städa upp efter sig.

Under dagen påbörjas den utredning som ska komma fram till hur de sju internerna ska straffas. Ännu är brottsrubriceringen inte klar.

– Möjligen kan de dömas för skadegörelse, olaga hot och rån, eftersom de tog en vårdares nycklar. Vi väntar på att den tekniska bevisningen ska bli klar, säger AnnMarie Dahlgren, Kriminalvårdens presschef.

Längre straff

Internerna flyttades direkt efter upploppet till isolering och kommer enligt AnnMarie Dahlgren att vara kvar tills man har kommit till rätta med situationen.

– Det kommer även att tas beslut om fångarna kommer att få påbackning på sina straff, säger hon.

Kunde gått värre

Kriminalvårdsanstalten Kirseberg är en av landets åtta säkraste anstalter. Enligt AnneMarie Dahlgren har personalen agerat som de skulle, men man kommer ändå att se över rutinerna om något skulle kunna ha hanterats annorlunda.

- Avdelningen består av så kallade svårmotiverade missbrukare, som inte vill förändras. Detta hade kunnat sluta ännu värre, säger hon till Punkt SE.

Nu väntar städning

Under upploppet hälldes vatten, olja och tvål på golven och möbler slogs sönder.

- I dag väntar det första straffet för de sju som nu sitter isolerade. De kommer att få städa avdelningen som de har förstört.

Livstidsfångar på anstalten

Titti Jersler