FN-sanktioner mot Nordkorea

NYHETER

Bestraffning för måndagens kärnvapenprov

FN:s säkerhetsråd har enats om sanktioner mot Nordkorea.

Beslutet innebär att handelsrestriktioner införs – i synnerhet stopp för vapenhandel – men ingripande med våld utesluts.

Nordkorea har kunnat glädjas åt stor förvirring efter sitt kärnvapenprov i måndags.

Det har varit svårt att skapa snabb enighet om en bestraffning, trots att alla länder rasar mot Kim Jong-Ils tilltag.

USA ville driva igenom en snabb och hård påföljd i FN. Men den ena invändningen efter den orsakade fördröjningar och osäkerhet.

Först sedan USA gått med på att mildra sina sanktionskrav blev länderna i säkerhetsrådet eniga. Framför allt hade då hotet om ett militärt anfall strukits ur resolutionstexten.

Tunga vapen

Sanktionerna innebär förbud mot leverans av tunga vapen, och förstås massförstörelsevapen, till Nordkorea. Lyxvaror ska heller inte få exporteras dit och pengar utomlands kopplade till kärnvapenproduktion ska frysas. Både flygtransporter och sjöfrakter omfattas av sanktionsbeslutet.

Något storgräl har det inte blivit mellan länderna i FN, men det blev oväntat krångliga överläggningar.

Japan fortsatte under tiden ensamt på konfrontationens väg och införde tvärstopp i handeln med Nordkorea.

Nordkorea exporterar bland annat svamp och skaldjur till Japan och fraktar i utbyte hem japanska begagnade cyklar, kylskåp och annat som går att sälja till fattiga nordkoreaner.

Att sprängningen i måndags var ett kärnvapenprov anses mer sannolikt sedan amerikanska plan tagit prov i luften som enligt uppgifter från anonyma amerikanska regeringskällor innehöll radioaktivitet.

USA:s president George Bush försökte in i det sista påverka vetoländerna i FN. I sitt lördagstal krävde han att konsekvenserna för Nordkorea måste bli kännbara.

Försoningslinje

Provet ses av en del som en bekräftelse på att ”solskenspolitiken” mellan de koreanska staterna har misslyckats totalt.

Sydkorea inledde denna politik under president Kim Dae-Jung på 1990-talet. Den gick ut på att med generöst bistånd få till stånd ett hyggligt bemötande från Pyongyang. Nordkorea tackade och tog emot hjälp till sin svältande befolkning, men oftast efter att ha ställt villkor – och fortsatte utveckla kärnvapen.

Nu 82-årige Kim Dae-Jung säger i en Reutersintervju att USA bär skulden för provet på grund av sin vägran att förhandla ensamt med Nordkorea.

Bilaterala förhandlingar är just det krav som Nordkorea har ställt i flera år

TT