Hur svensk är du?

NYHETER

Ny undersökning presenterar den genomsnittliga svenska familjen

Bor du i villa? Kör du volvo och dricker ett glas vin ibland? Är du dessutom lätt överviktig? Då är du en typisk svensk.

De bor i villa, kör Volvo, är lätt överviktiga och dricker vin varje vecka.

– Vilka då?

– Medelsvenssons, som egentligen heter Johansson, Anna-Maria och Lars-Erik Johansson.

Statistiska Centralbyrån har äntligen gett svar på frågan vi alla vill ha svar på - hur Svensson är jag?

I statistisk årsbok för 2007 beskrivs in i minsta detalj hur en genomsnittlig svensk familj ser ut.

Det är mamma Anna-Maria, 42, som kallas Anna och pappa Lars-Erik, 39, med tilltalsnamn Lars. Tillsammans har de barnen Emma, 12 och Johan, 15.

Silvergrå Volvo

De bor i villa i en ickebestämd tätort, kör silvergrå Volvo av 2000 års modell och har en gemensam inkomst på 50 000 kronor per månad. Lars, som arbetar i industrin tjänar 28 100 kronor i månaden medan vård- och omsorgsarbetande Anna fåt nöja sig med 21 800 kronor före skatt.

Löneskillnaden till trots försöker paret Johansson att leva ett jämställt liv. Pappa Lars var hemma både med Emma och Johan när de var små. Barnen idrottar regelbundet. Emma har ett eget husdjur. Det kompenseras Johan för genom egen tv på rummet.

1,2 kilo godis

Familjen är inga hälsofreaks. Lars är lätt överviktig och hela familjen sätter i sig 1,2 kilo godis - per vecka. Dessutom äter de bullar och kakor motsvarande ett kilo. Föräldrarna tackar inte nej till några glas vin. Tillsammans gör de slut på en liter vin i veckan och unnar sig även varsin sexa starksprit. De delar också på tre burkar starköl. Däremot röker de inte.

Förutom Lars övervikt och Annas nackvärk tycks de må bra. De kan också se fram emot flera år tillsammans efter pensionen. Lars väntas gå bort vid 79 års ålder medan Anna blir 83 år gammal.

Johanna Melén