”Tack hela svenska folket”

Foto: Christer Fuglesang tas emot av minister Maud Olofsson.
NYHETER

En leende Christer Fuglesang mötte elever, rymdentusiaster, journalister och fotografer i ankomsthallen på Arlanda.

– Välkommen hem Christer, sa rymdminister Maud Olofsson.

Foto: Framme Christer Fuglesang anländer till Arlanda.

Efter ett kort stopp i VIP-rummet på Arlanda mötte Christer Fuglesang en enorm välkomstkommitté i ankomsthallen.

Han hälsades som en kung och hjälte.

– Välkommen hem Christer och välkommen hem Lisa som så tålmodigt väntat när du varit i rymden. Svenskarna har följt varje steg du tagit. Vi har väntat i alla dessa år, vi är några som har tvivlat ibland men du har aldrig tvivlat och vi tackar dig för det. Svenskarna har lärt sig svänga sig med begrepp som ISS och launch. Du har gjort mycket för rymdintresset i vårt land. Vi är fantastiskt glada över att du visat sådan stolthet över ditt hemland Sverige, sa rymdminister Maud Olofsson i sitt välkomsttal.

Ser lycklig ut

– Christer ser precis så lycklig ut som vi har sett honom tidigare, berättar aftonbladet.se:s reporter Simone Söderhjelm.

– Tack Maud för de väldigt vänliga och vackra orden och tack till alla andra som är här och hela svenska folket för det intresse och stöd som varit under den här resan. Jag är jätteglad att intresset funnits och om jag lyckats kunna förmedla och dela med mig av den glädje jag har känt. Jag hoppas det här ska öka intresset för rymdteknik och naturvetenskap i Sverige. Jag vill också tacka familjen, tack till Sverige, tack till Maud, tack till rymdstyrelsen och tack till alla i Sverige, sa Christer.

Sedan täcktes porträttet på Christer Fuglesang av i välkomsthallen.

– Det är en ljusgråblå bakgrund. En klassisk bild av Christer i sin rymddräkt. Han sitter med en guldglänsande hjälm i knäet och har den dräkten han använde på rymdpromenaderna med en stor svensk flagga på vänster överarm. Det står ”Welcome to my hometown - Christer Fuglesang the first Swedish astronaut”, berättar Simone Söderhjelm.

Läs mer:

Fuglesangs program i Stockholm

Tidigare artiklar

Johanna Melén

ARTIKELN HANDLAR OM

Rymden