De gör konst av politik

Foto: På lördag öppnar utställningen ”Wild Flowers” på Röda Sten och pågår till den 4:e mars. Konstnärsduon Aeron Bergman och Alejandra Salinas, ursprungligen från byn La Rioja i Spanien berättar i siffror, videokonst och teckning om situationen i Aerons hemstad Detroit.
NYHETER

Alejandra och Aeron gör politisk konst om världens metropoler. Nu visar de sitt Detroit på Röda Sten.

Alejandra Salinas och Aeron Bergman träffades på konstskola i Toronto 1995. Sedan dess har de hunnit gifta sig och bo i fler städer än de kan minnas. Tokyo, Bangkok, New York, London...

– Jag har aldrig bott i någon stad som jag känt så starkt för som Detroit. Att se folk jobba så hårt fastän det inte finns några resurser påminde om hur det är att arbeta som konstnär, säger Alejandra.

I ”Wild Flower” låter de statistiken berätta att Detroit är den mest generösa staden i USA. 66 procent mot snittet på 22, har någon gång arbetat för välgörande ändamål. På film berättar gräsrötterna med egna ord.

– Samtidigt är det en fruktansvärd röra. Regeringen gör inte sitt jobb. De för samma politik där som i orkanens New Orleans, säger Aeron. Sedan 60-talet har hälften av invånarna lämnat Detroit för trygga medelklassförorter. I samma takt har den svarta underklassen växt.

Segregation i Göteborg är ingenting mot vad de sett i USA, Spanien och Frankrike. Den stora likheten mellan Göteborg och Detroit är att båda är beroende av sin bilindustri. Vad deras tvååriga vistelse här kommer resultera i vet de inte, men konst blir det.

– Vi ska bara lära känna staden lite bättre först, säger Alejandra.

Rough-guide till världens bästa...

Louise Jacobson (.se)