Fusk lönar sig sällan

NYHETER

Över 150 personer åkte dit vid biljettkontroll

154 personer åkte fast vid en stor spårvagnskontroll på måndagen. Några av dem försökte köpa sms-biljett under själva kontrollen. Men en fördröjning i systemet gör att fuskarna upptäcks.

I måndags morse stoppades sammanlagt ett 40-tal spårvagnarna vid Frihamnens hållplats. 20 biljettkontrollanter och två väktare kollade samtliga passagerares biljetter.

– Vi skrev ut 154 tilläggsavgifter på 3416 kontrollerade passagerare, säger Frans Hilton på Göteborgs spårvägars trafikantservice.

800 kronor

Kontrollen ska ha gått lugnt till väga och de flesta biljettlösa passagerare fann sig i att stiga av vagnen och få sitt inbetalningskort på 800 kronor utskrivet. Totalt skrevs avgifter på 123 200 kronor ut under de fyra timmar som kontrollerna pågick.

Gårdagens kontroll var den andra av totalt sex storkontroller som ska göras i år. Förra gången stoppades spårvagnarna vid Botaniska och 70 personer ertappades då utan biljett.

– Felåkningsprocenten vid Frihamnen låg på 4,6 procent vilket är något högre än vid Botaniska, säger Frans Hilton.

Kunde inte fuska

Några av dem som saknade färdbevis vid kontrollen i går försökte köpa sms-biljett när de förstod att de skulle bli kontrollerade.

– Inför kontrollerna har vi lagt in en fördröjning i systemet på mellan 15 och 30 sekunder. Vi ser då enkelt om någon försökt lösa sms-biljetten försent, säger Krister Eliasson, chef för biljettkontrollen.

Hittills har storkontrollerna genomförts under dagtid. Men nu får även nattresenärerna bereda sig på att bli stoppade. Minst en av de fyra storkontroller som återstår innan satsningen ska utvärderas kommer att ske inom nattrafiken.

Karolina Vikingsson .se