– Han pressade mig att prata

NYHETER

Landstingsledningen ska ha försökt efterforska källa - anmäls till JK

En facklig representant har polisanmält landstingsledningen för brott mot yttrandefriheten, meddelarskyddet och förbudet att efterforska källa. Nu har ärendet gått vidare till justitiekanslern, JK.

Den fackliga representanten Anna Rask Andersen skrev en debattartikel i Upsala Nya Tidning om misstänkta missförhållanden inom landstingets förtroendevalda revision.

Därefter blev hon kallad till möte med landstingsstyrelsen och deras förtroendevalda revisorer. Enligt fackrepresentanten försökte den dåvarande landstingsstyrelsens ordförande Mats O Karlsson (s) att efterforska källan.

– Han pressade mig för att få mig att avslöja vem som hade berättat för mig att det kunde föreligga missförhållanden, skriver hon i sin anmälan till JK.

Hotade att anmäla

Dessutom hotade han att anmäla fackrepresentanten för ärekränkning, uppger Anna Rask Andersen. Den ende som opponerade sig mot hans agerande var Arne Sandemo (m).

– Övriga satt tysta, skriver hon.

"Grov anklagelse"

Aftonbladet.se har sökt Mats O Karlsson för en kommentar, utan resultat. Till unt.se säger han:

– Jag har inte letat några källor. Anna Rask-Andersen refererade i debattartikeln till uppdrag som landstingsstyrelsen ska ha gett revisorerna. Det är en grov anklagelse. Jag ville bara veta vilka uppdrag som landstingsstyrelsen i så fall ska ha gett revisorerna.