Bush varnar för tredje världskriget

NYHETER

Uppmanar ledare i världen att stoppa Irans kärnprogram

Foto: -SER DU NÅT? George W Bush studerar takmålningarna i kapitolium-byggnaden i Washington tillsammans med Dalai Lama, som är på besök i USA. Dalai Lama fick ta emot amerikanska kongressens guldmedalj vid en ceremoni på onsdagen .

USA:s president varnar för att tredje världskriget står för dörren om inte världen stoppar Irans kärnprogram.

Bush uppmanade idag andra ledare att hjälpa till att hindra Iran från att skaffa kärnvapen.

Det var i samband med en presskonferens i Vita huset på onsdagen som president Bush tog till storsläggan igen mot Irak.

Presskonferensen skulle handlat om Dalai Lamas besök i amerikanska kongressen, men Bush fick också flera frågor om situationen i Iran, inte minst med tanke på ryske presidentens officiella besök nyligen.

– Vi har en ledare i Iran som har tillkännagett att han vill förinta Israel, sa Bush om iranske presidenten Mahmoud Ahmadinejad.

– Andra ledare i världen måste dela i arbetet med att stoppa iranierna från att skaffa kärnvapen om de är intresserade av att stoppa tredje världskriget.

Nyfiken efter Putins besök

Bush dementerade också att han skulle vara orolig med anledning av att Rysslands president Vladimir Putin varit på officiellt besök hos Ahmadinejad i Teheran.

– Putin är enig med mig om att det inte ligger i världens intresse att Iran har möjlighet att konstruera kärnvapen, sa Bush, som också underströk att han nu är angelägen att få veta vad Putin och Ahmadinejad talat om.

Dalai Lama fick ta emot kongressens guldmedalj vid en ceremoni på onsdagen.