”Dådet kan leda till hämndaktioner”

Av: Johanna Melén

Publicerad:
Uppdaterad:

Jon Åström från svenska ISAF-styrkan oroad över attentatet

Dagens blodiga attentat i norra Afghanistan påverkar inte de svenska soldaterna på plats.

Men dådet kan innebära ett trendbrott i det tidigare ganska lugna området i norr.

– Det här skulle kunna leda till hämndaktioner, säger Jon Åström, politisk rådgivare vid den svenska ISAF-insatsen i Afghanistan.

När aftonbladet.se når Jon Åström befinner han sig tillfälligt i huvudstaden Kabul, långt från Baghlanprovinsen i norr där dagens terrordåd kan ha dödat över 100. De svenska styrkorna har sin bas runt 20 mil från attentatsplatsen, men enligt Åström är det ingen fara för dem.

– Jag tror inte att det här kommer påverka den svenska militära insatsen. Om uppgifterna stämmer var det här dådet politisk motiverat och inte riktat mot den internationella närvaron.

Men attentatet skulle kunna tyda på att oron i landet nu har spridit sig norrut.

Lugnare i norr

– Norra Afghanistan har under lång tid varit betydligt lugnare än de södra och sydöstra delarna. Man skulle kunna säga att det går ett diagonalt streck genom landet från sydväst till nordöst. På de olika sidorna om den gränsen är det två helt olika länder när det gäller säkerheten.

– Jag tror inte att det här är ett trendbrott, men det är inte bra för utvecklingen. Det här skulle kunna leda till hämndaktioner, säger Jon Åström.

Attentatets mål var en grupp parlamentariker på besök från Kabul. Vilka som ligger bakom dådet vill Åström i dagsläget inte spekulera i.

Publicerad: