SMHI: halka och snö i natt

avSusanna Vidlund, Robert Triches

NYHETER

Risk för glashalt i Stockholm – men det blir vackert väder längre fram i helgen

Ett snöoväder drar i natt in över Sverige, så lång som ner i Mälardalen och Stockholm kan det bli snö och underkylt regn.

– Det finns en uppenbar risk för att det blir halt och trafikproblem, säger Lisa Frost, meteorolog på SMHI.

Upp till en decimeter snö väntas fall på sina håll.

Snövarningen gäller framförallt Dalarna och södra Norrland, men även Värmland och Mälardalen kan få sin beskärda del.

Exakt var gränsen för snö och regn går är dock svårt att säga exakt.

– Det kan bli snö i Stockholm och i Värmland. Men i takt med att temperaturen stiger på morgontimmarna så kommer nederbörden allt mer att övergå i regn, säger Lisa Frost.

Där snön och regnet faller på kalla vägbanor finns det risk för ishalka. Annars finns det risk för att snömodd kan göra det svårt med framkomligheten.

Hur stora mängder handlar det om?

– Det rör sig i storleksordningen om mellan 3-7 centimeter blötsnö, säger Lisa Frost. Lokalt i Dalarna kan det röra sig om upp mot en decimeter snö.

Hur ser vädret ut imorgon?

– Under kvällen och natten blir det nederbörd och under lördagen fortsätter snöfallet i mellersta och norra Norrland. Regnet i söder rör sig under lördagsförmiddagen vidare österut och mitt på dagen är det soligt i Svealand och Götaland.

Fin höstdag

Lisa Frost menar att temperaturen på lördagen kan bli uppemot 12 grader på Västkusten, medan det i södra Norrland blir mellan 0 och 5 plusgrader.

– I norra Norrland där det är fortsatt snöfall, kan man vänta sig ner till fem minusgrader.

Enligt Lisa Frost ser söndagen ut att bli en fin höstdag i de södra delarna av landet och ”tidvis riktigt goda solchanser på många håll i landet”.

– Det blir mest uppehåll i hela landet och det gäller även södra norrland. I fjällen kan det dock komma en del snö och norra norrland får mer molnighet.

I norra Norrland blir det mestadels minusgrader.

– I resten av landet ligger det mellan 0 och 5 plusgrader. Längs västkusten och i de sydligaste delarna av landet kan det bli 7 grader varmt på söndagen.

Vad kan vi vänta oss för väder i nästa vecka?

– På måndag har Götaland och östra Svealand en solig dag. Och i stort sett hela Norrland har uppehåll. Sedan kommer det över natten in nederbörd västerifrån och det blir snö i Norrland och Dalarna, samt regn i de södra delarna av landet.