Prinsen i förhör

NYHETER

Gränspolisen trodde inte på Carl Philip

Foto: peter kjellerås
"Jag är en svensk kunglighet" Så ska Carl Philip ha uttryckt det när passtjänstemannen ifrågasatt hans uppgifter. Men det hjälpte föga. Prinsen togs för en bedragare.

Prins Carl Philip stoppades av amerikansk passpolis när han skulle ta sig in i USA.

Han togs till ett förhörsrum tillsammans med andra misstänkta personer.

Först nästa dag kunde han resa vidare.

Foto: expedition linné
filmare Folke Rydén och fotografen Mattias Klum har rest med Carl Philip i bland annat Sydamerika. Säpovakter har också varit med, men de valde att åka hemnär sällskapet var på väg mot USA.

Under hösten har prins Carl Philip, 27, varit praktikant hos fotografen Mattias Klum och följt med honom och dokumentärfilmaren Folke Rydén på en resa i Carl von Linnés fotspår.

När dokumentärfilmsteamet skulle resa mellan Venezuela och USA i mitten av september lämnade Säpovakterna som följt med prinsen ensam.

Deras motivering: USA är så säkert, där behöver du inte oss.

– Just det, Säpo var med i Venezuela men skulle inte vara med i USA enligt något beslut, säger Folke Rydén.

Glömde sitt pass

När filmteamet och Carl Philip skulle lämna Venezuelas huvudstad Caracas upptäckte prinsen att han hade glömt sitt pass på ett hotell i staden Ciudad Guayana.

Carl Philip fick skicka efter sitt pass men det kom inte fram i tid för att han skulle hinna med det plan som filmteamet var bokat på.

– Då flög han själv till USA dagen därpå. Hans flight gick via Miami och vi skulle sen sammanstråla i Washington, säger Folke Rydén.

Prins Carl Philip kom därför ensam till passkontrollen på Miamis internationella flygplats.

Svarade uppriktigt

Rutinfrågor ställdes och prinsen svarade uppriktigt – lite för uppriktigt.

– Han fick stå i den vanliga passkön som alla vanliga dödliga och han blev utfrågad som alla andra av immigrationsmyndigheten som kan vara väldigt brysk. Och vad jag förstår så trodde de honom inte. Och han var ju ensam, ingen kunde styrka hans berättelse just där och då, säger Folke Rydén.

För att arbeta i USA krävs ett särskilt visum. Något sådant hade inte Carl Philip, men när passkontrollanten frågade om hans ärende i landet, svarade han ärligt – han skulle jobba med en dokumentärfilm.

– Jag är en svensk kunglighet, ska Carl Philip ha sagt och visat sitt diplomatpass.

Det blev droppen för passtjänstemannen. Skulle en svensk kunglighet anlända ensam till USA – och hävda att han skulle arbeta där?

Knappast.

Togs för bedragare

Carl Philip togs för en bedragare. Och fick enligt uppgifter till Aftonbladet tillbringa kvällen i förvar – i samma rum där knarksmugglare, illegala immigranter och misstänkta terrorister hålls i förvar.

– Jag vet inte i detalj vad som hände, men som jag känner till det togs han åt sidan för utfrågning och han missade då anslutningsflyget, säger Folke Rydén.

Slutligen lyckades Carl Philip dock få den amerikanska passpolisen att förstå vem han var. Han fick lämna förvarsrummet och kunde nästa dag flyga vidare mot Washington, där svenska ambassaden mötte honom på flygplatsen och skjutsade honom till hans hotell.

Hovet vet inte om det

– Mitt intryck är att han tyckte det var lite spännande. Prinsen är en mycket sympatisk person och det var hans charm som gjorde att han klarade sig så bra som han gjorde, säger Folke Rydén.

– Svenskar har fått vända hem, men han kom in och han gjorde det själv tack vare sin egen insats.

Nina Eldh, hovets informationschef, känner inte igen historien.

– Jag har pratat med prinsen i?dag och det fanns inga konstigheter när han kom till Miami, säger hon.

Hade varit i Venezuela

Läs mer:

Emma Löfgren