”Den här gången var vi förberedda”

NYHETER

Erfarenheterna från Gudrun hjälpte i arbetet

Lärdomarna från Gudrun bidrog till att söndagens stormskador i Göteborg kunde begränsas.

– Ja, nu hade vi helt andra förberedelser, genom det kunde vi hindra delar av förödelsen, säger Arne Heldtander, säkerhetssamordnare i Göteborgs stad.

Foto: Det var kaos på Göteborgs Centralstation efter stormen. Över tusen av de strandade resenärerna kommer att få ersättning.

Göteborg stod verkligen på tårna inför den kraftiga storm som blåste in över Västsverige i söndags. Kommunen vidtog flera extra säkerhetsåtgårder, bland annat var personal från park- och naturförvaltningen ute och kapade träd och röjde upp.

Dessutom hade kommunen upprättat direktkontakt med räddningstjänsten för att kunna effektivisera allt stormarbete.

– Vi hade mer resurser än under stormen Gudrun och hela samhället har fått en helt annan observans vilket underlättade vårt arbete, säger Arne Heldtander.

Göteborg skonades

Med vindstyrkor på över 30 sekundmeter nådde ovädret nästan samma nivåer som stormen Gudrun för två år sedan, och förödelsen fruktades att bli mycket omfattande. Men under måndagen konstaterades att Göteborg var relativt förskonat.

De skador som rapporterades gällde mest nedfallna träd, takplattor och skyltar. Räddningstjänsten som också hade extra beredskap, bland annat var 120 personer i tjänst jämfört med 80 normalt, hade ändå mycket att göra.

– Vi hade 120 stormrelaterade larm som vi åkte ut på, men det var inga större incidenter eller personskador, säger Per Nyqvist, insatschef på räddningstjänsten.

Ännu en kraftig storm väntas dra in över Sverige natten till torsdagen.

– I nuläget ser det ut att kunna bli rejält blåsigt över stora delar av Götaland igen, säger Therese Fougman på SMHI till aftonbladet.se.

Elen tillbaka

Stora förseningar i lokaltrafiken...

...Men resenärerna får ersättning

Pierre Adolfsson (.se)