Svår trafikolycka på riksväg 45

NYHETER

SMHI varnar för blixthalka och 30 centimeter snö

Årets första snöoväder är här och värst drabbat är Jämtland, där fyra personer skadats i en kollision med fem bilar i eftermiddag.

Och nu väntar blixthalka.

– Folk måste köra mycket långsammare och hålla mycket längre avstånd. Här är värsta sortens blötsnö, säger länsvakthavande befäl Frank Nilsson.

Fyra personer skadades i seriekrocken som började med en frontalkrock på riksväg 45 vid Kläppe norr om Östersund vid 17.15.

Tre av de skadade satt fastklämda i 45 minuter efter olyckan, och sjukhuset vill inte lämna ut några uppgifter om hur de skadade klarat sig.

Polisen uppmanar alla trafikanter att köra försiktigt det närmaste dygnet – och med vinterdäcken på.

– Här är värsta sortens blötsnö. Patrullen har precis kommit tillbaka från Kläppe, och nu har de åkt på ännu en olycka på E45, en singelolycka några kilometer norr om Österund, säger länsvakthavande befäl Frank Nilsson till aftonbladet.se vid 19.15.

Snöfallet ledde också till stopp i den tunga trafiken längs E4:an norr om Kramfors.

– Det är i båda riktningarna. Långtradarna kommer inte upp för backen, säger Leif Nilsson, vakthavande befäl vid polisen i Västernorrland, till TT vid 23.30.

Blixthalka och drivbildning

Närmaste dygnet varnar SMHI för blixthalka och drivbildning i Jämtland och angränsande Norrlandslän. Varningen för Jämtland är en tvåa på en tregradig skala. Det betyder bland annat att väderläget kan betyda fara för allmänheten och stora materiella skador.

Halkan kommer bildas genom sjunkande temperaturer och drivbildningen genom ökade vindstyrkor och kraftigt snöfall.

Lokalt i Jämtland väntas upp till tre decimeter snö, och i resten av södra Norrland väntas minst en deciemter på de redan moddiga vägarna.

- Mitt råd är att bilisterna tar god tid på sig, säger Jan Näs vid SMHI.

Strömavbrott efter blötsnö

Vädret har också orsakat strömavbrott för runt 500 hushåll i Trångsviken och norr om Järpen, skriver Östersunds-Postens nätupplaga. Enligt elbolaget Jämtkraft finns inga brott på ledningarna, men blötsnön har tyngt ner träd som orsakat kortslutningar.

Framåt fredagskvällen rör det kraftiga snöandet sig norrut, och eventuellt något österut. Samtidigt övergår snöfallen i södra delarna i regn.

Trafik- och väginformation:

Läs också:

Kolla det här inför vintern

Karin Henriksson, TT