Får inte ett öre efter sin man

NYHETER

Folksam vägrar betala ut livförsäkring efter fall i trappan

1 av 2 | Foto: Hånad av reklamen Hit med pengarna, skriker Folksams reklampelare varje dag åt Solveig Aaltonen när hon går till bussen. Försäkringsbolaget vägrar att betala ut något på försäkringen efter hennes döde make Jarmo. "De antyder att min man var missbrukare", säger hon.

Jarmo Aaltonen ramlade i trappan och förklarades hjärndöd.

Han donerade alla sina organ. Levern gick till ett barn.

Men frun Solveig får inte ut något på försäkringen:

-Folksam antyder att min man var missbrukare.

Jarmo Aaltonen avled i maj, nyss fyllda 50. Han ramlade hemma i trappuppgången i Trångsund, i Huddinge, söder om Stockholm.

Enligt dödsattesten avled han av hjärnstamsinklämning till följd av fall, alltså en hjärnblödning.

När frågan om donation kom från neurointensiven på Karolinska, tvekade inte familjen.

- Vi har andra i släkten som tagit emot organ så det var självklart.

Samtliga Jarmos organ donerades, utom bukspottkörteln. Den var påverkad av all intensiv träning som Jarmo hade utövat genom åren.

Vägrar betala ut

Men Folksam ifrågasätter om Jarmo verkligen var helt frisk när försäkringen tecknades. Den så kallade grupplivförsäkring som familjen tecknade 2001 har därför inte betalats ut.

-Det är en ganska stor summa, 25 basbelopp alltså runt 600000 kronor, säger Solveig.

Konstiga frågor

Två månader brukar anges som skälig tid att betala ut försäkringen. Nu har det gått sex.

-Jag har fått så mycket konstiga frågor från Folksam. De har frågat om han begick självmord och ifrågasätter om han verkligen var helt frisk vid en hälsokoll 2001. De säger att jag skickade dit honom för att jag var orolig för hans drickande.

Själv är hon måttlig i sitt drickande och tyckte att hennes man drack för mycket periodvis, dock inte då försäkringen tecknades.

-Det borde setts på hans organ och prover om han var grav missbrukare, säger Maria Söderkvist, ansvarig donationssjuksköterska på Karolinska.

Var svensklärare

-Han var väldigt omtyckt, säger Solveig när hon bläddrar i en blå liten kondoleansbok som Jarmos elever och kollegor skrivit en sista hälsning i.

Jarmo arbetade som högstadielärare och var lektor i svenska. Boken pryds av ett fotbollsmål och en boll, som var Jarmos stora passion.

-Han spelade fotboll på elitnivå när han var ung. Senare har han dömt handboll på hög nivå.

Han donerade sin lever. Kan han ha missbrukat i flera år då?

- Vi säger inte att han var alkoholist. Men vi måste få klarhet i alla journaler först. Jag kan inte säga om och när hon får sina pengar, säger Agneta Holm, som är handläggare på Folksam.

Karin Östman