Stegö vill behålla sin lön

Foto: Ville förklara ”Jag är en ganska yvig person. De var väl rädda att jag skulle säga fel saker eller för mycket”, säger Cecilia Stegö Chiló.
NYHETER

Cecilia Stegö Chilò var minister i tio dagar.

Ändå vill hon behålla sin lön - på 97000 kronor i månaden.

-Det lutar åt att jag kommer att begära det, säger hon.

En minister som blir av med sitt jobb har i normalfallet rätt att behålla lönen under ett år-sammanlagt nästan 1,2 miljoner kronor.

Ansökan om ersättning skickas till Statsrådsarvodesnämnden vars tre medlemmar tar beslutet.

Nu avslöjar Cecilia Stegö Chilò att hon förmodligen kommer att söka avgångsvederlaget-trots att hon bara hann med tio dagar som kulturminister innan hon tvingas bort.

-Å ena sidan vill jag inte belasta staten efter bara några dagars arbete. Å den andra har jag förlorat både jobb och uppdrag, säger hon.

Eliasson undantaget

Cecilia Stegö Chilò menar att hon måste få tid för att anpassa sig.

-Vad är ett avgångsvederlag? Jo, det ska vara hjälp till omställning och då ska det inte ha så stor betydelse om man har jobbat tio dagar eller ett halvår. Man har gjort sig av med sitt gamla liv och ska försöka få ihop ett nytt, säger hon.

Igår beslutade nämnden att alla gamla ministrar i s-regeringen får behålla sina löner i ett år.

Undantaget är förre utrikesministern Jan Eliasson vars lön betalas ut till april nästa år eftersom han satt på posten under så kort tid.

Bör en person som sitter i regeringen i tio dagar få behålla lönen?

-Hon har i alla fall rätt att ansöka, så får vi behandla det vid nästa sammanträde, säger Gunnar Grenfors, ordförande i Statsrådsarvodesnämnden.

Om Cecilia Stegö Chilò får behålla lönen i ett år skulle det innebära en ersättning på 116400 kronor per arbetsdag som kulturminister.

-Jag kan inte spekulera i vad hon skulle kunna få. Men att Jan Eliasson får ersättning i sex månader ger väl viss fingervisning, säger Gunnar Grenfors.

Johan Edgar, Elisabeth Marmorstein