Nyheter

Tonårig flicka knivskar 16-åring

NYHETER

Nu döms 17-åringen till sluten ungdomsvård för grov misshandel

Den 16-åriga flickan fick livshotande skador av knivskärningen. På onsdagen dömdes en 17-årig flicka till sluten ungdomsvård i tio månader för grov misshandel.
Den 16-åriga flickan fick livshotande skador av knivskärningen. På onsdagen dömdes en 17-årig flicka till sluten ungdomsvård i tio månader för grov misshandel.

Den 29:e maj knivskar en 17-årig flicka sin 16-åriga kompis på en gräsmatta i Örebro. Nu dömer Örebro tingsrätt henne till sluten ungdomsvård i tio månader för grov misshandel.

Bakgrunden till knivskärningen var en vänskap som ibland förbytts i ovänskap. En tisdag i slutet av maj var de osams om en väska som 16-åringen hade lånat av 17-åringen men inte lämnat tillbaka. I stället sa hon att hon hade klippt sönder den. De bestämde träff på kvällen på en gräsmatta i stadsdelen Vivalla i Örebro. Flickorna började bråka och det slutade med att 16-åringen blev knivskuren med en morakniv som 17-åringen hade haft med sig.

Livshotande skador

Sticket träffade flickan på vänstersidan av bröstkorgen och det nio centimeter långa bladet trängde in med sin hela längd i hennes kropp. Hon fick livshotande skador och fördes med ambulans till Universitetssjukhuset i Örebro där hon opererades under natten. 16-åringen vårdades sedan i tre veckor på sjukhuset.

Sluten ungdomsvård

17-åringen själv har erkänt att hon höll i kniven men hon menar att det var en olyckshändelse. Det var 16-åringen som rörde sig mot henne och blev på så sätt träffad. Själv stod hon alldeles stilla.

Men tingsrätten anser att 17-åringen hade för avsikt att knivskära 16-åringen. Däremot anser rätten inte att det är bevisat att 17-åringens uppsåt var att döda flickan. Och därför döms hon inte för mordförsök utan för grov misshandel till sluten ungdomsvård i tio månader. Hon ska också betala omkring 122 000 kronor i skadestånd till 16-åringen.

Hade hon varit 21 år när brottet begicks hade hon, enligt tingsrätten, dömts till fängelse i mellan tre och fyra år.

17-åringen är tidigare dömd för två fall av misshandel.

Läs mer:

Maria Soläng

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför el och sänk din elkostnad på några få minuter via Compricer nu!

Compricer

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter