Visionär och mordmisstänkt

NYHETER

Nörden Hans Reiser hävdar sin oskuld

Hans Reiser var känd i programmerarkretsar för sina visioner kring operativsystemet Linux.

Nu är han misstänkt för mord på sin hustru.

Själv hävdar han sin oskuld och säger att han diskrimineras – för att han är en nörd.

Foto: AP
Hans Reiser hävdar att hans mördade fru bedrog honom med hans bästa vän och att de båda ägnade sig åt sexlekar och lurade honom på pengar.

Sagan om Hans Reiser är fascinerande och har alla förutsättningar att bli ett mordfall med stort amerikansk mediafokus. Bland ingredienserna finns otrohet, svek, ändrade vittnesmål och anklagelser om sado-masochism.

Mordet som åklagaren hävdar att han begått är på den före detta hustrun. Han hävdar att hon bedrog honom med hans bästa vän och att de båda ägnade sig åt sexlekar och lurade honom på pengar.

Stor uppmärksamhet

Rättegången är inte avgjord men målet har som sagt redan fått stor uppmärksamhet i USA, inte minst genom Reisers numera legendariska medieskygghet.

Men nu har han talat ut. Fyra gånger har han träffat Wired Magazines reporter Joshua Davis. Anledningen till att hans försvarsadvokater bara låtit honom träffa teknikreportern är att ”det krävs en nörd för att förstå en nörd”.

Och Hans Reiser är verkligen en nörd. Stämpeln har han fått som nyskapande programmerare, science-fictionförfattare och rollspelsutvecklare. Han har också sagt han vill göra man av sin son genom att spela datorspel med honom.

Diskrimineras som nörd

De flesta av hans intressen har använts mot honom i den rättegång där han står anklagad för mord på sin hustru.

Ändå har Hans Reiser försökt vända sina intressen till sitt försvar. Han hävdar att han, som nörd, utsätts för diskriminering och automatiskt är i underläge.

– Manliga nördar som jag är Amerikas mest hatade sociala minoritet. Men till skillnad från rasism är det ett hat som är socialt accepterat att ägna sig åt, säger han till Wired.

Olof Jönsson