Stans bästa kaffebarer

Foto: Roger Johansson som driver kaffesnobben.com på en av favoritkaffebarerna.
NYHETER

Stora kaffekedjor breder ut sig och slås ihop med andra stora kedjor. Samtidigt ynglar mindre kaffebarer av sig och öppnar filialer. Riskerar vi att få samma bönor över hela stan?

Roger Johansson är kaffefantast och ligger bakom bloggen Kaffesnobben sedan två år. Han ser både fördelar och nackdelar med

kaffekedjornas utbredning i Göteborg.

– Det är på gott och ont. Kedjor blir aldrig lika personliga. Det blir mer som McDonald’s, här vet du vad du får, medan mindre ställen kan sticka ut mer. Å andra sidan, om en kedja är bra finns det flera ställen där man kan få bra kaffe.

Da Matteo finns numera både i Victoriapassagen och på Vallgatan, men är fortfarande personliga kaffebarer. Samtidigt är Wayne’s Coffee och Caffè Ritazza kedjor, men finns bara på var sitt ställe i stan. Espresso House har tagit över kedjan Coffee Cup och är den kedja som finns på flest ställen.

– Jag tycker att de har bättrat sig en del på kvaliteten och jämnheten men samtidigt att det är synd att Coffee Cup försvann. De hade en jämnare kvalitet på baristorna och lite bättre smak på kaffebönorna, säger Roger Johansson.

Om vi får se fler kaffekedjor framöver återstår att se.

– Min gissning är att det bara är en tidsfråga innan Starbucks dyker upp, säger Roger Johansson.

Johanna Hillgren (.se)