Nyheter

”Jag vet inte om jag borde vara rädd”

Av: 

Mia-Li Hallengren

NYHETER

Terrorgruppen al-Qaida utlovar en miljon till den som mördar Lars Vilks

Konstnären Lars Vilks har nu mordhotas av en företrädare för al-Qaida i Irak.

Foto: BJÖRN LINDGREN

Lars Vilks teckning av Muhammed i form av en rondellhund har fått muslimerna att rasa. Nu lovar al-Qaida pengar till den som mördar den svenske konstnären.

– Det här borde väl Säpo och polisen vara intresserade av men än så länge har de varit mycket passiva. Jag vet inte om jag borde vara rädd, säger Lars Vilks.

Ledaren för al-Qaida i Irak erbjuder pengar till den som mördar konstnären och serietecknaren Lars Vilks. Nyligen gjorde han en teckning av profeten Muhammed som rondellhund som publicerades i lokaltidningen Nerikes Allehanda.

– Vi uppmanar till mord på serietecknaren Lars Vilks som vågade förolämpa vår profet. Belöningen under den generösa Ramadan-månaden blir 100 000 dollar till den som dödar den kriminelle, säger transkriptionen på ledaren Abu Omar al-Baghdadis tal på al-Qaidas webbsida.

Om Vilks ”slaktas som ett lamm” blir belöningen ännu högre: 150 000 dollar, cirka en miljon svenska kronor.

Teckningen har fått skarp kritik från ledarna i flera muslimska länder. 22 av ledarna träffade statsminister Fredrik Reinfeldt den 7 september för att diskutera teckningen.

”Jag är värd mer”

Lars Vilks första reaktion gäller belöningssumman.

– 100 000 dollar låter väldigt lite tycker jag. Jag borde vara värd mer, säger Lars Vilks.

Han var senast den 6 september i kontakt med polisen då en muslimsk kvinna mordhotade honom via e-post. Budskapet löd enligt honom själv: ”Du ska slaktas, vi ska skära strupen av dig. Jag har bröder i al-Qaida.”

– Det är bra om det här får uppmärksamhet i medierna för då kanske polisen reagerar, säger Lars Vilks.

Svenska regeringen har avböjt att uttala sig om dödshoten. Edvard Unsgaard, pressekreterare hos Fredrik Reinfeldt, säger till Reuters att han inte vill kommentera saken, som han beskriver som ett polisärende.

ANNONS EXTERN LÄNK

Nu smygstartar rean hos Cervera: 30-50 % rabatt på utvalda varor!

Cervera

Publisert: