Pinochets änka och barn gripna

NYHETER

Arresteringsorder utfärdad av domare i Chile

1 av 3 | Foto: Augusto Pinochet hustrun Lucia Hiriart omgivna av barnen, från vänster Marco Antonio, Jacqueline, Veronica, Lucia och Augusto.

En domare i Chile utfärdade på torsdagen en arresteringsorder mot änkan och fem barn till landets förre diktator Augusto Pinochet.

Utredningen gäller anklagelser om korruption under tiden då Pinochet styrde landet, 1973–90.

Domaren Carlos Cerda beslutade också att flera pensionerade militärer från Pinochet-eran ska gripas. Sammanlagt handlar det om 23 personer.

”Starka bevis”

Cerda uppger att det finns starka bevis på att de anklagade deltog i förskingringen av skattepengar. Utredningen rör belopp i mångmiljonsklassen.

Enligt polischefen Arturo Herrera befinner sig redan änkan Lucia Hiriart och två av exdiktatorns barn i polisens förvar.

Alla misstänkta nekar till anklagelserna och menar att pengarna ingick i privata fonder och donationer till Pinochet.

Folkmord och terror

En domare i Spanien försökte i slutet av 1990-talet ställa Pinochet inför rätta för folkmord och terror, bland annat mot spanska medborgare. Men Pinochet, som blev 91 år, hann avlida innan rättprocessen var klar. Han avled den 10 december 2006 på ett militärsjukhus i Santiago.

Över 3 000 människor dödades eller försvann under Pinochets militärstyre.

Mer än 500 före detta officerare och säkerhetsagenter under militärdiktaturen har ställts inför rätta för olika brott och många har fängslats.