Prisade Frifot har flyt

Foto: Efter framgångarna i USA vänder Ale Möller, Lena Willemark och Per Gudmundson tillbaka till Sverige.
NYHETER

Folkmusikgruppen Frifot firar 20-års jubileum i år. Och passar på att gå tillbaka till sina rötter.

Det nya albumet ”Flyt”innehåller mindre arrangemang och mer energi än deras senaste plattor.

Med sitt förra album, som släpptes 2003, skördade Frifot stora framgångar och vann flera nationella och internationella priser. Men några förhoppningar på fler priser har inte drivit dem under arbetet med ”Flyt”.

- Med de yttre framgångarna får det bli som det blir. Vi gör de låtar vi vill och det är det som betyder något, säger bandmedlemmen Ale Möller.

- Så länge vi hittar magin, den inre energin är vi nöjda.

Trots frånvaro från hitlistor och mediebrus menar gruppen att intresset för dem, och folkmusik i allmänhet, bara växer.

- Vi har märkt att en helt ny generation upptäckt vår musik. Jag brukar fråga hur och svaren varierar från rollspel till festivaler som till exempel Urkult.

Ale Möller trycker också på skillnaden mellan folkmusik för 20 år sedan och folkmusik i dag. Dåtidens gamla gubbar i dräkter som enbart spelade traditionella låtar är borta.

- I dag experimenterar man mycket mer, blandar in andra genrer och skriver nya låtar, folkmusiken är mycket bredare och öppnare i dag.

Den ”nya” svenska folkmusiken lockar inte bara en ny svensk publik, Frifot är även väldigt populära utomlands. I höst åker de till Japan på turné.

- Vi har varit där förut och det kommer alltid mycket folk. Det finns en stor fascination där för vad de kalllar för ”Nordic music”.

Fakta/Frifot:

Linda Kling (.se)