Häktades bakom stängda dörrar

NYHETER

Mannen nekar till mord

Den 50-åriga man som sköt ihjäl en 15-åring och skottskadade en 16-åring i Rödeby i helgen häktades på måndagseftermiddagen på sannolika skäl misstänkt för mord och mordförsök.

Mannen nekar till mord.

Häktningsförhandlingen hölls bakom stängda dörrar i tingsrättens lokaler i polishuset i Karlskrona.

– Min klients uppfattning är att han inte haft något uppsåt att vare sig döda eller skada någon. Det som har inträffat är att betrakta som en olyckshändelse, av oaktsamhet, säger 50-åringens försvarare advokat Vidar Wahlestedt.

Han häktades nu på sannolika skäl misstänkt för mord och försök till mord.

Trakasserier

Dödsdramat under natten till lördagen ska enligt flera polisanmälningar ha varit kulmen på en längre tids trakasserier mot familjen från det mopedgäng där de båda pojkarna var med.

Den skadade 16-åringen är dömd till skyddstillsyn för bland annat grov stöld och antecknades i brottsregistret i augusti för ett fall av ofredande av den 19-årige sonen i den trakasserade familjen.

När medier började rapportera om bakgrunden till den tragiska dödsskjutningen började också frågorna hopa sig om hur det kunnat gå så långt.

Hos Blekingepolisen svarar informationschef Tomas Pärlklo att tre av de sex pojkar som var med vid händelsen i helgen så sent som i förra veckan var hos polisen för ”djupa och allvarliga samtal”.

– Ändå händer detta, säger han.

Inställda lektioner

Hos socialförvaltningen i Karlskrona kommun har man varit helt ovetande om hoten och förföljelserna mot familjen.

– Vi kände inte till detta, vi hade ingen vetskap om polisanmälningarna kring familjen och det är djupt olyckligt. Vi har haft åtgärder mot en del av pojkarna som funnits runt omkring här, men inte kopplat till den här familjen, det har vi inte känt till, säger socialchef Göran Bohman.

Enligt polisen har anmälningarna, som i mycket handlat om mobbning av sonen, inte med automatik förts vidare till socialtjänst eftersom sonen är myndig och i lagens namn inte längre ungdom. Kanske har det nämnts muntligen, säger Pärlklo, men fokus har lagts på dem som utfört sakerna, inte på brottsoffret.

Rödebyskolan, där den döda 15-åringen var elev och där 16-åringen varit elev, ställde in alla lektioner under hela måndagen. Det hölls en tyst minut och ordnades en särskild minnesplats som under dagen fylldes på med blommor och tända ljus.

Åtal ska vara väckt senast den 22 oktober.

Britt Ledberg/TT