Power meet rullar vidare

NYHETER

En ny ansökan för bilfesten är inlämnad

Foto: Satt Västerås på kartan Power meet attraherat folk både i Sverige och utomlands. Nästa år arrangeras bilfesten 3-5 juli.

Det blir en fortsättning för Power meet i Västerås.

I måndags lämnade arrangörerna American Car Club Sweden in en formell ansökan för att genomföra arrangemanget även nästa år. Första helgen i juli, 3–5, är det dags för den 31:a upplagan av bilfesten.

– Det här har blivit en jättestor grej för staden, det är nästan större för dem än för oss numera, säger Kjell Gustafson som var med och startade evenemanget.

En undersökning som Västerås & co gjorde för tre år sedan visar att det svenskarna utanför Mälardalen främst förknippar Västerås med är närheten till Stockholm och ABB. Men på en god sjätteplats i undersökningen kommer bilfesten som arrangeras under en helg varje sommar.

– Det har blivit en annan syn på arrangemanget under de senare åren. Nu för tiden ringer hotellen tidigt och undrar vilken helg vi tänkt oss arrangemanget och vi har många utställare som vill vara med. Nu senast har LO hört av sig, tidigare har bland annat Vägverket och Banverket varit med. Vi har satt Västerås på kartan, säger Gustafson.

För några år sedan diskuterades det inom staden om man skulle fortsätta ge tillstånd för bilmötet eller inte. Problemen runt arrangemanget med bland annat en hel del fylleri och bråk var anledningen till att man pratade om att stoppa arrangemanget. Så låter det inte längre.

– Vi har insett att det här har gjort Västerås känt utanför 50-skyltarna, säger Monica Westlund på tekniska staden inom Västerås stad.

Istället för att bromsa arrangemanget tillsattes en grupp som samordnade de inblandade myndigheterna och nu är alla med på noterna.

– Vi tycker det är jätteroligt och det verkar som de flesta västeråsare också gör det. Det ser man inte minst vid den crusing som går genom stan, då går man man ur huse, säger Westlund.

I somras genomfördes för första gången en specialcrusing med drygt 150 speciellt utvalda bilar, något som blev en succé.

– Det kan bli tal om en sådan igen. Men vi ansvarar egentligen bara för arrangemanget ute på flygfälten. Vi är 180 man i organisationen som arbetar med arrangemanget, vi har fullt upp ute på flygfälten, säger Kjell Gustafson.

För arrangörsklubben är också arrangemanget en viktig inkomstkälla. Hälften av klubbens årliga intäkter kommer från arrangemanget.

– Och jag tror att flygklubbarna finansierar i stort sett hela sin årliga verksamhet på vår hyra. Vi lägger en miljon per år i Västerås, berättar Gustafson.