Statssekreterare avgår efter Carnegie-kritik

NYHETER

Urban Funered, statssekreterare hos finansmarknadsminister Mats Odell, lämnar sitt uppdrag med anledning av den hårda kritiken mot investmentbanken Carnegie.

Foto: i blåsväder På onsdagen avgick Urban Funered, som är statssekreterare hos finansmarknadsminister Mats Odell.

– De processer som pågår med försäljningen av de statliga företagen är för viktiga för att störas av en debatt kring min person. Om jag skulle fortsätta som statssekreterare riskerar den kritik som riktas mot Carnegie att spilla över på det viktiga projektet med att minska det statliga ägandet, säger Funered i ett pressmeddelande.

”Det är beklagligt”

– Det är beklagligt att situationen blivit sådan att Urban Funered för att värna den försäljningsprocess som nu pågår behövt lämna sitt uppdrag som statssekreterare, säger Kommun- och finansmarknadsminister Mats Odell.

Urban Funered kommer att återgå till en tjänst som ämnessakkunnig i Regeringskansliet.

Funered anställdes helt nyligen som statssekreterare hos Mats Odell. Så sent som i våras var han hög chef på Carnegie med ansvar för bankens regelefterlevnad. Just den funktionen fick svidande kritik av Finansinspektionen.

Carnegie hoppade av

I går kväll meddelade Carnegie att man efter kritiken inte längre kommer att hjälpa regeringen med utförsäljningen av bolåneinstitutet SBAB och börsoperatören OMX.

I måndags lämnade förra Carnegiechefen Karin Forseke uppdraget som regeringens expert på utförsäljningen av statliga bolag.

Carnegie fick i fredags sin vd sparkad av Finansinspektionen och en straffbot på 50 miljoner kronor. Detta i kölvattnet av skandalen med investmentbankens uppblåsta siffror i redovisningen.

I dag klockan 11 kommer Mats Odell att höras av riksdagens näringsutskott om utförsäljningen.