”Vi hade kunnat lösa JFK-mordet”

NYHETER

Ny mirakelmaskin för mordgåtor invigd

1 av 3 | Foto: Den nya datortomagrafen i Linköping kostar 20 miljoner kronor. För polisen mordutredare kan den vara ovärderlig.

En helt unik datorteknik från Linköping hade kunnat lösa JFK-mordet. Det säger Anders Persson på forskningcentret CMIV.

När poliserna skulle utreda Kennedymordet hade de bara tillgång till skisser från obduktionen. Exakt hur kulan träffade presidenten har aldrig blivit utrett.

Nu slår sig forskare från Linköping för bröstet och säger att de med dagens teknik hade kunnat komma betydligt närmare mordgåtans lösning – kanske hela vägen.

Virtuella obduktioner

Det handlar om virtuell obduktionsteknik med utrustning som är helt unik i sitt slag.

I tisdags invigdes den nya datortomografen på universitetssjukhuset i Linköping. Den avancerade kamerautrustningen ska bland annat användas för att göra virtuella obduktioner av mordoffer.

– Redan i dag tar vi emot i stort sett alla kroppar i mordfall för att göra en första analys, säger forskaren Anders Persson.

Utan att förstöra kropparna kan rättsläkarna bilda sig en uppfattning om skador och hur de har uppkommit.

Med hjälp av tredimensionella bilder kan offrets skador dokumenteras.

– Det här sparar värdefull tid i polisutredningarna.

Världsnyhet

Datortomografen har fått stor uppmärksamhet i världen. Bland annat har Discovery Channel spelat in en hel dokumentär i Linköping.

Med den nya 20-miljonersutrustningen har tekniken förfinats ytterligare. Exempelvis kan en pistolkulas bana genom kroppen beräknas exakt.

Datortomografen ska även kunna rädda liv. Maskinen är utrustad med dubbla strålrör och kan därför göra snabbare och bättre undersökningar till avsevärt lägre stråldos än tidigare.

– Vi kommer att kunna se om en person löper risk att drabbas av hjärtinfarkt. Det har tidigare inte varit möjligt, säger Anders Persson.

Erik Wiman