Varannan har betalat svart

17 av 33 statssekreterare betalade inte skatt när de köpte tjänster

Mer än hälften av regeringens statssekreterare har köpt svarta tjänster.

Värst är moderater och folkpartister.

Några av de högsta politiska tjänstemännen har anlitat hantverkare och städhjälp under 2000-talet. Bland dem finns Per Jansson, statssekreterare hos finansminister Anders Borg.

– Vi har bland annat lagt om golv, tapetserat och målat om i början av 2000-talet. Vi har också fått hjälp med städning, där jag borde ha lämnat kontrolluppgift. Jag beklagar att vi har gjort fel och Anders Borg är nu informerad, skriver han i ett mejl.

”Jag hade gjort fel”

17 av 33 statssekreterare uppger i en undersökning som TT gjort att de köpt svarta tjänster.

H G Wessberg, statssekreterare hos handelsminister Ewa Björling, köpte städhjälp svart för tio år sedan.

– I slutet av 1990-talet, i samband med att jag var föreslagen att bli ordförande för moderaterna i Stockholm, hade jag anledning att fundera över vad man gör och inte gör. Och jag kom fram till att jag gjort fel. Sedan avbröt jag det utan att någon granskade det, säger han till Aftonbladet.

Mindre summor

I flera av de aktuella fallen rör det sig om mindre summor pengar, exempelvis för barnpassning, långt tillbaka i tiden.

– Det är naturligtvis så att det finns regler som ska följas. Det är till exempel väldigt viktigt att folk lämnar in kontrolluppgifter. Hela systemet bygger på det, säger skattedirektör Björne Sjöqvist, Skatteverket.

– Men med det sagt så blir den här typen av avslöjanden lite konstiga ibland. Du ska inte behöva gå omkring och må dåligt om du gett grannflickan 600 kronor för att passa barnen.

Enligt Björne Sjöqvist är det värre att betala en professionell hantverkare några tusenlappar – än att ersätta svärfar för att göra samma sak.

”Reformer på gång”

– Men gränsdragningen däremellan är väldigt svår. Inget skattesystem är perfekt. Vi har reformer på gång när det gäller just

tjänster mellan privatpersoner.

Publisert: