”Jag är så arg, men jag ger aldrig upp”
Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-08-30
Utredningen om våldtäkt nerlagd – Sanna, 23, blev inte underrättad
Sanna, 23, har plågats av skadorna i underlivet och sömnlösheten i fyra veckor.
Nu är utredningen om våldtäkt nerlagd.
– Jag är så arg, men jag ger aldrig upp, säger hon.
När Stureplansprofilerna släpptes ur häktet i går var det ingen som informerade målsäganden Sanna.
– Varken polis, åklagare eller advokat har ringt.
Hon är chockad över hur snabbt åklagaren la ner förundersökningen. Det har gått tre veckor sedan hon satt i det första riktiga polisförhöret.
Då hade hon så ont i underlivet att hon inte kunde sitta ordentligt. När Aftonbladet träffade henne två dagar tidigare åt hon smärtstillande och hade svårt att gå på toaletten.
En dag senare fick hon besked om att hon måste sövas för att kunna genomgå ytterligare en gynundersökning.
För Sanna är åklagarens beslut ett slag i ansiktet.
– Vi har tappat förtroendet helt för rättssystemet. Hur kan det bli så här, säger väninnan som var med Sanna under en del av kvällen som slutade i kaos.
De träffade två okända killar på Bar 54 på Medborgarplatsen. Sedan delade de taxi till nattklubben Patricia. Vad som hände sedan är mestadels ett mörker. De två männen 21 och 26 år gamla tog med Sanna till en lägenhet.
”Den andra höll i mig”
Sanna är övertygad om att hon blev drogad.
– Det enda jag minns är en säng, en fåtölj och lakan som var orangeröda. Jag minns att hans (26-åringens) kompis satt i en fåtölj medan den andra höll i mig. Någon försökte lägga ner mig och jag sa att jag ville kräkas, har Sanna tidigare berättat för Aftonbladet.
Hon låg inne på toaletten och försökte kräkas, men killarna kom efter henne.
Närgångna frågor
– Det var händer överallt. Jag försökte titta bakåt men det gick inte. Jag försökte få bort honom men min kropp orkade inte.
Sanna och hennes väninna är kritiska mot hur polisen bedrivit utredningen. Två av hennes gamla pojkvänner har fått påringningar från polisen.
– Polisen har frågat hur hon är i sängen och vad hon gillar bäst. Om det är oralt, vaginalt eller analt. Sen har de frågat vad hon brukar ha på sig när hon går på krogen.
Sanna själv har också fått närgångna frågor om sitt sexliv.
Väninnan är mycket upprörd över arbetsmetoderna.
– Vad spelar det för roll hur sexlivet ser ut med ens partner som man vill ha sex med? Vad har det att göra med en våldtäkt, jag fattar inte att de får ställa sådana här frågor.
Sanna är fast besluten om att inte ge upp. Hon tänker skriva brev till makthavare, riksdagsmän och jurister.
– Om jag inte blev våldtagen – är det något fel på lagen, säger hon.
Aftonbladet har förgäves sökt polisens utredare för en kommentar.
Fotnot: Sanna heter egentligen någonting annat.
Experterna svarar
Att åklagaren lägger ner utredningen, betyder det att kvinnan inte blev våldtagen?
– Nej, självklart inte. Men åklagaren är skyldig att inte fortsätta med utredningen om det inte står utom allt tvivel att kvinnan vid just detta tillfälle och av den här mannen blev våldtagen.
Att fortsätta utredningen skulle drabba målsägaren och den misstänkta och skulle kosta mycket av dina och mina skattepengar.
Är beviskraven för höga för våldtagna kvinnor?
– Nej, det tycker jag inte. Jag förstår att det uppfattas som stötande att fallet inte går vidare. Men teknisk bevisning för att en våldtäkt har ägt rum saknas. Man kan inte döma någon om det inte står utom allt rimligt tvivel att en våldtäkt har ägt rum.
Har kvinnan någon chans om hon överklagar beslutet?
– Nej, hon kan överklaga men jag tror inte att fallet tas upp på nytt. I synnerhet inte i ett sådant här högprofilmål där media rapporterar så mycket. Har åklagaren väl lagt ner utredningen kommer det att bli svårt att få till en fällande dom. Rättssystemet kan inte lösa den här typen av problem där ord står mot ord.
Att åklagaren lägger ner utredningen, betyder det att kvinnan inte blev våldtagen?
– Nej, det betyder bara att bevisläget är oklart. Det leder till att en misstänkt får fördel av det.
– Men det är viktigt att påpeka att det inte betyder att den misstänkte inte är skyldig, det gäller alla utredningar som läggs ner.
Är beviskraven för höga för våldtagna kvinnor?
– Nej, beviskraven i alla utredningar ligger alltid på åklagarens axlar. Om man är oskyldig hänger det på åklagaren att aldrig döma någon utan tillräckligt med bevis. Vi skulle få en minskad rättssäkerhet om vi sänkte beviskraven för att få fler fällda.
Har kvinnan någon chans om hon överklagar beslutet?
– Eftersom jag inte har läst utredningen och därmed inte är insatt är det omöjligt för mig att svara på den frågan.