Nytt bud i tidningskonflikten

NYHETER

Parterna i tidningskonflikten fick under morgontimmarna ett nytt avtalsbud att ta ställning till, berättar Tidningsutgivarnas informationschef Elisabeth Lundberg för TT.

Strax före klockan åtta satt förhandlingsdelegationerna var för sig och arbetade med att ta ställning till budet.

Lundberg kände inte till om parterna fått en deadline för att svara på budet.

– Förbundets ambition var att lämna ett svar vid sjutiden, men det finns oklarheter i budet som gör att det just nu är osäkert när man kan lämna ett besked, säger Journalistförbundets informationsombudsman Lotta Tillström till TT.

Tillström vill inte precisera vilka områden i budet SJF framför allt vill diskutera.

Tonläget har skruvats upp sedan den första arbetstidsblockaden trädde i kraft den 17 augusti. Parterna har utväxlat många anklagelser och tvistar om hur lagda varsel ska tolkas. Dessutom har nya varsel lagts sedan parterna i söndags enades om nya möten.

På torsdagen träder ett SJF-varsel i kraft som förbjuder journalister på nästan samtliga tidningar att lägga ut nytt material på webben och bearbeta texter som redan lagts ut. Dessutom får journalister på tidningarna inte hantera annonser och annonssidor eller använda material som producerats utanför redaktionen.

De tidningschefer TT talade med på onsdagen hoppades på en förhandlingslösning, men trodde sig kunna klara torsdagen utan större förändringar för läsare och annonsörer.

– Vi kommer inte att kringgå något. Men vi kommer att se till att våra läsare drabbas så lite som möjligt. Hur vi agerar får vi se i morgon, sade Thorbjörn Larsson, chefredaktör på Dagens Nyheter.

Förbudet att hantera annonssidor kommer att slå olika beroende på hur stor del av medarbetarna som är fackligt anslutna, enligt Gunilla Herlitz, chefredaktör på Dagens Industri. Hon tillade att många sidor i tidningen saknar annonser och därför även fortsättningsvis kan redigeras av SJF-medlemmar.

Att låta oorganiserade journalister utföra arbetsuppgifter som omfattas av varsel är dock kontroversiellt. SJF menar att det är förbjudet, medan TU säger att det är upp till den anställde själv.

TT