– Folk har inte hängt på låset

Av: Pär Karlsson, Erik Nises

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 5 | Foto: URBAN ANDERSSON
Josefin Andersson och Rebecka Hutters har hört att man befarar ett lågt valdeltagande men alla deras kompisar ska gå och rösta i dag. ”Vi bestämde oss för att gå och rösta tillsammans när vi var ute på promenad, säger Rebecka”.

Inga politiker fanns ute för att möta väljarna när de gick till urnorna i dag.

Men snart får vi veta hur medborgarna vill att Västra Götaland ska styras.

Nästan lika spännande blir att se hur högt valdeltagandet blir.

– Vi skojade och sa att vi hade kö när det var tre personer här, säger valförrättaren Annelie Andersson.

Var tionde minut eller så, slinker det in en väljare eller två på Backegårdsskolan i Bergsjön. Röstlängden innehåller 1 424 namn men vid lunchtid var bara drygt 100 av dem förkryssade.

– Folk har väl inte direkt hängt på låset, säger valförättaren Camilla Börjesson, ordförande i Södra Bergsjöns valdistrikt.

– Det är absolut färre än vid det ordinarie valet, vi skämtade lite och sa att vi hade kö när det var tre personer som stod här för ett tag sedan, säger valförrättaren Annelie Andersson. Själva har de förtidsröstat.

Självklart göra sin röst hörd

Så slår portarna åter upp och några väljare anländer. En av dem är Busharaa Salih som tycker att det är självklart att göra sin röst hörd även i omvalet.

– Jag röstar med Socialdemokraterna för att jag tycker att det är viktigt att vi inte säljer ut sjukvården. Jag tycker att sjukvårdsfrågorna är jätteviktigt, särskilt kortare väntetider på akuten.

På Rådhuset har vallkokalen varit öppen sedan förra onsdagen, här är det förtidsröstning som gäller och vem som helst som har med sig legitimation får ett röstkort. Det är ett sätt att höja valdeltagandet. Enligt personalen har det varit en strid ström av röstare hela tiden.

”Sjukvården är viktigast”

Kompisarna Josefin Andersson och Rebecka Hutters röstade i förra valet och röstade i dag igen.

– Vi bestämde oss för att gå och rösta tillsammans när vi var ute på promenad, säger Rebecka.

De har hört att man befarar ett lågt valdeltagande men alla deras kompisar ska gå och rösta i dag.

– Sjukvården är viktigast. Jag vill inte ha mer privat sjukvård och så tycker jag att det är ett bra förslag att höja åldern för fri tandvård till 25, säger Rebecka.

Förtidsröstning vanligt

I vallokalen på Örgryte bibliotek har man märkt att andelen förtidsröster varit större än vanligt men ändå är det en en hel del folk i lokalen. Restaurangen håller öppet och några passar på att gå på biblioteket samtidigt.

Åsa Lindström kommer med sonen Oscar i barnvagn.

– Det var självklart för mig att rösta, lika viktigt som förra gången. Många av mina kompisar har sagt att de ska gå och rösta men om de verkligen gör det är en annan sak. 

Stänger klockan åtta

De femton anmälda partierans valsedlar får man ta själv i entrén, av någon anledning fanns inga politiker på plats vid någon av de vallokaler som Aftonbladet besökte i dag.

Klockan åtta i kväll stänger vallokalerna därefter vet vi hur många av de 1,2 miljonerna valberättigade i Västra Götaland som valde att använda sin röst.

Publicerad: