Sverigedemokraterna

Petzäll blir politisk vilde

Av: 

Josefin Westin

NYHETER

Avslöjar avhopp för SD idag.

Sverigedemokraten William Petzäll, 23, lämnar partiet på grund av sitt missbruk.

Däremot blir han kvar i riksdagen.

– Jag är intresserad av att samtala med alla partier i riksdagen där det finns gemensamma nämnare för min hjärtefråga, säger Petzäll till Expressen.

William Petzäll, 23, har haft timeout från politiken sedan i februari då han omhändertogs av polis efter en fylleskandal.

I morgon skrivs han ut från en behandlingshem för andra gången sedan dess och har tagit ett beslut om sin fortsatta politiska karriär. Han lämnar partiet, men stannar i riksdagen.

SD förlorar mandat

Han vill stanna kvar för att jobba med just beroendefrågor.

– För att föra fram min hjärtefråga och öka kunskapen om sjukdomen. Få till mer konkreta åtgärder för att hjälpa unga alkoholister och narkomaner, säger han till Expressen.

Sverigedemokraterna förlorar därmed ett viktigt mandat i riksdagen när ledamoten William Petzäll blir politisk vilde.

För partiet kommer det här som en överraskning i dag. Han ska inte ha informerat partiledningen om sitt beslut.

Söker nya samarbeten

Petzäll valdes in i riksdagen i valet i fjol. Innan dess har han suttit i kommunfullmäktige i Borås 2006–2010 för SD:s räkning.

Nu blickar vänder han blickarna åt andra partiers håll.

– Jag är intresserad av att samtala med alla partier i riksdagen där det finns gemensamma nämnare för min hjärtefråga, säger Petzäll till Expressen.

"Lämna riksdagsuppdraget"

Sverigedemokraterna bekräftar att William Petzäll lämnat deras parti och att han håller kvar i sin riksdagsplats utan partitillhörighet.

Anledningen till avhoppet beror på Petzälls återfall.

"Partiet drog slutsatsen att man nått vägs ände och uppmanade Petzäll att lämna sitt riksdagsuppdrag. Vi beklagar att han nu väljer att sitta kvar i riksdagen utan partitillhörighet", skriver SD i ett pressmeddelande.

SD hoppas fortfarande att 23-åringen ska lämna sitt riksdagsuppdrag och i stället komma tillrätta med sina problem. Partiet erbjöd Petzäll efter avhoppet att finansiera fortsatt behandling av hans missbruk.

Just nu: Chatta om SD

De får inte igenom sin politik och nu har ett av framtidsnamnen hoppat av. William Petzäll lämnar Sverigedemokraterna för att bli politisk vilde i riksdagen.

Just nu chattar vi om SD med Expos Daniel Poohl. Läs frågor och svar från statsvetaren Ulf Bjereld nedan. Var med och ställ frågor! /Karin Magnusson

Schyman kändaste vilden

Den kändaste politiska vilden i modern tid är Gudrun Schyman. Hon lämnade Vänsterpartiet, men behöll sin plats i riksdagen under mandatperioden 2004-2006.

Hon blev politisk vilde, likt William Petzäll, eftersom hon hoppade av sitt partis riksdagsgrupp och därmed saknade partibeteckning.

I Sverige får personer som valts in i riksdagen genom en partilista sitta kvar i riksdagen och får beteckningen (-), men vildarna får bara sitta kvar som partilös under en mandatperiod.

Andra kända politiska vildar i Sverige:

Göran Thingwall lämnade Moderaterna 2010 för Sveriges pensionärers intresseparti, men har partibeteckning (-). Han sitter partilös i riksdagen under den här mandatperioden.

Maria Carlsshamre lämnade Folkpartiet, men stannade kvar i Europaparlamentet under mandatperioden 2006-2009. Nu är hon med i Feministiskt initiativ.

Sten Andersson gick ur Moderaterna under åren 2001-2002 var han partilös i riksdagen. Han gick över till Sverigedemokraterna, men avled 2010.

ANNONS

Mumin-muggarna för 2022 är här! Förboka dem hos Cervera redan nu!

Extern länk från Cervera

Läs mer och köp här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Sverigedemokraterna

Missbruk