Succé – direkt

avPär Karlsson, Andreas Victorzon

NYHETER

MP:s nya språkrör ett lyft för partiet

1 av 2 | Foto: Foto: LARS HEDELIN
DYNAMISK DUO Åsa Romson och Gustav Fridolin har definitivt anledning att le. De nya språkrören har fått en superstart. Stödet för Miljöpartiet har i den senaste mätningen ökat dramatiskt.

Miljöpartiets nya språkrör kan njuta av kanonsiffror.

Och den rödgröna oppositionen går upp i ledning.

Regeringspartierna har all anledning att vara oroliga, visar senaste mätningen från Aftonbladet/United Minds.

Gustav Fridolin och Åsa Romson kan le ikapp i sommarsolen. Miljöpartiets nya språkrör, som valdes på partiets

kongress för två veckor sedan, har nämligen fått en raketstart.

I den senaste mätningen från Aftonbladet/United Minds får MP 11,2 procent, en ökning med 2,3 procentenheter från förra månaden.

Än så länge är saknaden efter Peter Eriksson och Maria Wetterstrand alltså inte särskilt stor.

KD dyker rejält

– Medan Socialdemokraternas partiledarval mest gjorde folk förbryllade, så har MP:s val uppfattats som positivt. De har tjänat på den öppna processen. Dessutom har både Romson och Fridolin kommit ut på ett bra sätt, och partiet tjänar alltid på att kärnkraftsfrågan diskuteras, säger Carl Melin, opinionschef på United Minds.

Samtidigt som MP rusar framåt så backar flera av regeringspartierna, framför allt Moderaterna, som tappar 1,7 procentenheter. KD har nu dykt en bra bit under fyraprocentspärren till 3,1 och skulle åka ur riksdagen om det vore val i dag.

Totalt innebär det att den rödgröna oppositionen för första gången på länge är större än regeringspartierna tillsammans.

”Äkta upprördhet”

– Även om den rödgröna oppositionen inte samarbetar på samma sätt nu så går de framåt. Regeringen har en tuff period bakom sig. Det finns en äkta upprördhet över sjukförsäkringsfrågan och Fas 3. Alliansen trodde nog att det skulle lägga sig, men vi ser i andra mätningar att det är frågor som berör gemene man på riktigt, säger Carl Melin.

S-ledaren Håkan Juholt avstod i går kväll från att kommentera de rödgrönas ledning i mätningen.

– Det kommer att gå upp och ner. Det är tre år till nästa val och jag noterar att det kommer två, tre stycken (mätningar) i veckan och jag kan inte kommentera alla dem.

”Efterfrågar något nytt”

Så sent som i mars ledde regeringen med 7 procent över oppositionen i mätningar gjorda av Aftonbladet/United Minds.

– Det känns som om de saknar styrfart, alliansen skulle behöva en nytändning och inte bara prata skattefrågor. Även om väljarna inte är missnöjda så efterfrågar man någonting nytt, säger Carl Melin.

Både Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna hamnar i stort sett på samma siffror som i den senaste mätningen.