”Jag har inga stora mängder pengar”

Foto: Anders Borg har ett underskott på drygt 20 000 kronor.
NYHETER

ÖREBRO. Han håller hårt i statens slantar.

Men privat dras finansminister Anders Borg (M) med underskott.

– Jag har inga stora mängder pengar, säger han.

Bland alla statsråd som Aftonbladet granskat är det Anders Borg som har det mest knapert. Finansministern har värdepapper värda 193 125 kronor, men totalt dras Borg med ett underskott

i sin ekonomi på drygt 20 000 kronor.

– Jag har ju en familj och vi behöver ju ha ett hus och jag har inga stora mängder pengar och då har man underskott, säger han.

Familjen frös

Enligt finansministern är det ett nytt värmesystem i den 368 kvadratmeter stora villan utanför Katrineholm som spökar. Hans familj har helt enkelt frusit.

– Vi behövde köpa ett nytt värmesystem, det har vi inte haft de senaste två åren. Det har varit för kallt helt enkelt. Nu har vi investerat i ett och då har vi ökat våra lån. Och när man som jag befinner sig mitt

i arbetslivet och har många barn, då har man stora lån. Men det har vi naturligtvis gjort inom de regelverk vi har när det gäller belåningen av vårt hus, säger han.

Lever du över dina tillgångar?

– Nej, jag är försiktig och har goda marginaler i min ekonomi. Vi har ett sparande också som gör att vi sätter av pengar för oförutsägbara utgifter.

Hur ser dina bolån ut?

– Jag ringer till alla banker när jag lägger om mina lån, jämför deras priserbjudanden och låter dem konkurrera med varandra så att man kan få bra villkor. Så tycker jag att alla hushåll ska göra, både när man sluter el-avtal och när man lånar till sin villa.

Har haft städhjälp

Anders Borg har använt rut- och rot-avdraget till en summa av totalt 29 197 kronor, enligt den senaste deklarationen.

– Vi har haft städhjälp under våren och investerat i värmesystemet. Men det har fyllt upp hela kvoten, så nu städar vi själva.