Mejla

Wolfgang Hansson

Nu kan libyerna andas ut och bli fria på riktigt

NYHETER

Många fruktade att Gaddafi skulle komma tillbaka på något sätt

Nu vet vi varför de Gaddafitrogna styrkorna försvarade Sirte så hårt.

Det var där ex-diktatorn gömde sig.

Nu kan Libyen äntligen bli fritt på riktigt.

Att Gaddafi nu är borta är avgörande för hur väl Libyen ska lyckas slå in på demokratins och frihetens väg.

Det markerar slutet på en era och början på en ny.

Det är viktigt att hans kropp visas upp så fort som möjligt. Annars kommer libyerna att tvivla på uppgifterna.

Under de två månader som gått sedan diktaturen föll har Gaddafis ande vilat över utvecklingen. Trots att större delen av landet befriats så har Gaddafitrogna lyckats bita sig fast i två städer, Bani Walid och Gaddafis uppväxtstad Sirte uppe vid Medelhavskusten.

Hjärntvätt

Efter att i 42 år ha hållit befolkningen i ett järngrepp och i praktiken idkat någon form av kollektiv hjärntvätt är det fortfarande många libyer som fruktat att den gamle ledaren på något sätt skulle kunna återvända till makten.

Om inte annat har oron varit att han skulle starta ett väpnat gerillakrig mot de nya makthavarna i Tripoli. Ungefär som Saddamanhängarna gjorde i Irak när Saddam Hussein lyckades undgå att bli gripen.

Gaddafi och hans son Saif al-Islam har försökt genom att via en syrisk radiostation sända ut muntliga uppmaningar till libyerna om att inte ge upp och fortsätta göra motstånd.

Senast i går kom uppgifter om att Gaddafi försökt värva ihop en ny armé av legosoldater i några av de nordafrikanska länderna söder om Libyen.

Ett sånt uppror kunde ha satt käppar i hjulet på landets återuppbyggnad.

Andas ut

Gaddafis död gör att libyerna i allmänhet och de nya makthavarna i övergångsrådet NTC i synnerhet, kan andas ut och fira på allvar. Enda smolket i glädjebägaren är att ex-diktatorn inte kan ställas inför rätta för årtionden av tortyr och andra brott mot de mänskliga rättigheterna.

Även Nato-länderna drar förmodligen en suck av lättnad eftersom de nu kan avsluta sin övervakning av det libyska luftrummet utan att frukta att Gaddafi ska kunna ta initiativet till några nya strider.

Frihet

Ända sedan diktaturen föll för två månader sedan har alla undrat var Moammar Gaddafi gömmer sig. Spekulationerna har varit många. Allt från att han via öken tagit sig över till något av grannländerna till att han fanns i Bani Walid eller Sirte, de två kvarvarande Gaddafifästen i landet.

I båda städerna har de Gaddafitrogna gjort hårt motstånd. Men framförallt från Sirte har rapporter kommit om hur kraftfullt Gaddafimännen slagit tillbaka rebellrörelsen NTC:s soldater som försökt ta staden i över två månader. En indikation på att Gaddafi gömt sig där.

Så länge striderna pågått har övergångsregeringen vägrat att officiellt utropa Libyens frihet. Nu när Sirte har fallit och Gaddafi är gripen bör striderna upphöra tämligen omgående. Sonen Saif al-Islam är enda kvarvarande orosmomentet men det är rätt troligt att även han finns bland de döda eller gripna.

Regimen kan på riktigt utropa det nya, fria Libyen.

Sen återstår det riktigt svåra jobbet. Att förvandla en nation som levt i 42 år under en despots nycker till ett land där demokrati och mänskliga rättigheter är hörnstenar.

Det lär ta sin tid.

ANNONS EXTERN LÄNK

SISTA CHANSEN! Skaffa ett nytt HBO Max-konto här och få 50 % rabatt – livet ut!

HBO Max

Av: 

Wolfgang Hansson

Publisert: