Skugge ger ut Jackie Arklövs debutbok

1 av 2 | Foto: Jackie Arklöv.
NYHETER

Han är dömd för polismordet i Malexander och för grova krigsbrott.

Jackie Arklöv, 38, har nu gett ut boken"Marionettmänniskan" på Linda Skugges förlag Vulkan.

– Man undrar ju hur en person som gått så grova brott är funtad, säger Linda Skugge till Aftonbladet.

Han avtjänar livstids fängelse för morden på polismännen Olle Borén och Robert Karström i Malexander 1999.

Jackie Arklöv dömdes även för folkrättsbrott efter sin tid som legosoldat i Bosnien-Hercegovina. Jackie Arklöv fick idéen till boken när han satt i rättegången 2006 åtalad för krigsbrott.

Ville skylla i från sig

Han berättar själv i en intervju utlagd på Youtube:

– Jag började tänka just på det här med eget ansvar och just val. Vilket val en människa gör. Man har hört att många människor sagt "Jag hade inget val", säger Jackie Arklöv.

Hans första tanke var att skylla ifrån sig folkrättsbrotten.

– Kanske inte neka. "Jag erkänner, men". Vad framstår jag då som? En människa utan egen vilja. En människa som inte kan ta egna beslut eller ha egna tankar, säger Jackie Arklöv i videoklippet inför boksläppet av "Marionettmänniskan".

I Arklövs debutbok berättar han inte så mycket om sin historia utan om vardagliga förhållanden mellan individ och samhälle.

"Har rätt till sin röst"

Boken ges ut av Linda Skugges förlag Vulkan, men det var inte självklart.

– Vi kände, som jag antar de flesta andra gjort, både nyfikenhet på Jackie som person samtidigt som vi kände med de anhöriga till poliserna i Malexander. Man undrar ju hur en person som begått så grova brott är funtad, säger Linda Skugge.

Vulkan är ett webbaserat bokförlag där vem som helst kan skapa och ge ut sin bok. Arklöv var inget undantag.

– Alla har trots allt rätt till sin egen röst, oavsett historik och omständigheter så länge innehållet håller sig inom lagen, säger Linda Skugge.

Sponsras av Fryshuset

Peter Norrman, Vulkans vd, har träffat Jackie Arklöv på anstalten. De har också pratat på telefon flera gånger fram till utgivningen.

– Jackie är vältalig, påläst och en resonerande person. Det är uppenbart att hans historik tär på honom. Men samtidigt framstår han stundtals som en person med torr och smittande humor, säger han till Aftonbladet.

Boken finansieras av Fryshuset och projektet Exit. Aftonbladet har tidigare berättat om att Arklöv besökte Fryshuset under en permission i september.

– Det är fullt förståeligt att anhöriga till mordoffren kan reagera. Men vi vill hjälpa människor som vill lämna vit maktmiljön, säger Robert Örell till Svenska Dagbladet på nätet.