Gaddafis märkligheter

1 av 3 | Foto: Gaddafi hade ett helt fotoalbum som innehöll bilder på USA:s dåvarande utrikesminister Condoleezza Rice - som han kallade sin ”älskade svarta afrikanska kvinn”.
NYHETER

Under 42 år styrde han Libyen med järnhand – omgiven av flera märkliga rykten.

Efter hans död har många frågetecken rätats ut.

Aftonbladet reder ut de de åtta märkligaste ryktena som omgärdat den före detta diktatorn.

Tältet.

När Gaddafi reste utomlands tog han med sig sitt tält som han ställde upp i huvudstäderna runt om i världen.

Enligt ABC News hade diktatorn ofta en kamel eller två utanför tältet.

Jan Eliasson, före detta utrikesminister (S), berättade i SVT om sitt möte med Gaddafi och hans tält:

– Andra gången jag träffade honom var i Addis Abeba i Etiopien där han skulle inhysas i en stor svit. Men det kom jättelika lastbilar med hans tält som sattes upp på gräsmattan, säger han.
De kvinnliga livvakterna.

Gaddafi omgav sig av 40 vältränade, kvinnliga livvakter. Kvinnorna handplockades av Gaddafi och bar likadana uniformer, var sminkade i tjänsten och hade enligt ABC News högklackade kängor.

Jan Eliassson träffade även livvakterna:

– Första gången jag träffade honom var 1982. Då kom han som en relativt ung ledare till ett alliansfritt möte i Zimbabwe. Det som slog alla var hans undersköna, vackra, starka, långa, kvinnliga livvakter, berättar den före detta utrikesministern i SVT.

Ukrainska sjuksköterskor.

Gaddafi omgav sig av flera ukrainska sköterskor. Sjuksköterskan Galyna Kolotnytska pekas ut som Gaddafis närmaste, och hon arbetade under ett decennium vid den forne diktatorns sida. Sköterskorna nämns bland annat i den diplomatkorrespondens som offentliggjordes av Wikileaks.
Förtjust i Condoleezza Rice?

2007 kallade Gaddafi USA:s dåvarande utrikesminister Condoleezza Rice för sin "älskade svarta afrikanska kvinna" i en tv-intervju. 2008 gav diktatorn henne presenter för ett värde av 200 000 dollar i samband med att utrikesministern besökte Libyen.

När Gaddafi övergav sitt högkvarter i våras hittades ett helt album fyllt med bilder på Rice.

– Det är ytterst bisarrt och ytterst obehagligt, sa en talesperson för utrkesdepartementets då till nyhetsbyrån AP.
Rädd för hissar och flygplan.

Bakgrunden till Gaddafis förkärlek till sitt tält ska bero på att han undvek hotell eftersom han var rädd för att åka hiss. Enligt den läckta diplomatiska korrespondensen ska Gaddafi också vara rädd för höjder. Den före detta ledaren tyckte inte heller om att flyga, och vägrade vistas längre än åtta timmar i ett flygplan. Därför mellanlandade Gaddafi alltid i Portugal när han skulle åka till USA.
Bunga bunga.

Italiens premiärminister Silvio Berlusconi har blivit ökänd för sina "bunga bunga"-fester. Uttrycket ska Berlusconi ha fått från just Muammar Gaddafi. Det hävdade i alla fall den prostituerade 17-åringen Karima el-Mahroug i rätten efter att ha blivit inbjuden till en sådan.
En egen stil.

På bilder där ledare från världens länder möts var det enkelt att peka ut Muammar Gaddafi. Hans garderob bjöd på en mix av afrikanska mönster, utsmyckade uniformer och diverse rockar. Han ägde flera plagg och smycken som var dekorerade med den afrikanska kontinenten.
Hårtransplantation.

Efter Gaddafis död genomfördes flera dna-tester som skulle bekräfta att det verkligen var diktatorn som var död. De visade att Gaddafis hår inte var hans. Den före detta diktatorn hade genomgått en hårtransplantation. Enligt The Mirror inträffade det samma år som Gaddafi genomförde en plastikoperation 1995.

Rik som ett troll.

Nya beräkningar visar att Gaddafi var dubbelt så rik som man tidigare trott. Hans tillgångar uppges uppnå 200 miljarder dollar, uppger högt uppsatta ämbetsmän i Libyen till tidningen LA Times.