Turisterna varnas: Stanna på hotellen

Av: Kristoffer Törnmalm, Esbjörn Sandin

Publicerad:
Uppdaterad:

”Vi känner oss oroliga”

I natt spred sig upproren till svenskstäderna Hurghada och Sharm el Sheik.

I dag evakuerar Fritidsresor och Temaresor resenärer från Luxor och Assuan.

– Det här är första gången vi känner oss oroliga, säger Aftonbladets Emma Rigmorsdotter i Sharm el Sheik.

Under förmiddagen rullade militärfordon in i staden, uppger tv-kanalen al Jazeera.

Emma Rigmorsdotter, Aftonbladet. Foto: MAGNUS WENNMAN
Emma Rigmorsdotter, Aftonbladet. Foto: MAGNUS WENNMAN

Sent i går kväll meddelade flera medier att de egyptiska upproren spridit sig till de populära turiststäderna Sharm el Sheik och Hurghada. Aftonbladets medarbetare Emma Rigmorsdotter befinner sig i Sharm el Sheik på semester.

UD ger besked i dag

Hon varnades av hotellpersonalen att inte röra sig utomhus.

– En servitör sa till oss att inte gå ut. Och han sa att inte ens han som egyptier vågade sig ut. Då högg det till i magen på mig. Men när jag ringde Ving sa de att allt var lugnt. Det är blandade budskap, säger hon.

På förmiddagen i dag träffas EU-ambassadörer i Kairo för att diskutera läget i landet. Därefter beslutar UD om de ska ändra sina reserekommendationer.

15 000 är i landet

Enligt UD befinner sig cirka 15 000 svenskar på plats i Egypten. Skulle rekommendationerna ändras kommer tre av Sveriges stora resebyråer att flyga hem sina resenärer, Fritidsresor, Apollo och Ving.

– Vi följer alltid UD:s rekommendationer. Om de avråder resor så tar vi hem våra resenärer, säger Eva Olivecrona, Fritidsresor.

Enligt TT kommer Fritidsresor och Temaresor att evakuera svenskar i Luxor och Assuan under dagen. Strax före midnatt i går kväll landade ett SAS-plan med evakuerade Apollo-resenärer från El Sukhna, elva mil söder om Kairo, på Arlanda.

– Det var fullt kaos på flygplatsen. Det fanns ingen mat, den var slut. Vi tvingades vänta i sex timmar. Det var fullproppat med människor, folk var desperata. Det är bara skönt att komma hem. Jag vill inte tillbaka, säger Evelina Lindström, 21.

Publicerad: