En timmes lön kan rädda liv

Varje krona räknas på Afrikas horn: Behoven är enorma

Afrikas horn har drabbats av den värsta torkan på 60 år.

12 miljoner människor lider av svält och tiotusentals är dagligen på flykt desperata efter mat, vatten och sjukvård.

– En infektion kan döda ett barn, säger Sara Kitabwalla, programansvarig på Läkare utan gränser.

Aftonbladet uppmanar  alla sina läsare att jobba en timme för Afrika. Pengarna går till hjälporganisationen Läkare utan gränsers arbete på Afrikas horn.

– Vi behöver pengar och behoven är enorma. Det här möjliggör att vi kan rädda liv, säger Sara Kitabwalla.

470 000 trängs i lägret

Läkare utan gränser finns på 12 olika platser i det svältdrabbade området, däribland i världens största flyktingläger, Dadaab i Kenya. Lägret är anpassat för 90 000 människor, men just nu trängs i och kring lägret 470 000, främst från Somalia.

Det är trångt och stora risker för epidemiutbrott. En enkel infektion kan leda till livshotande lunghinneinflamation.

– Får de en infektion kan barn dö. Situationen är akut. 37 procent av alla barn under fem år är grovt akut undernärda, men vi har även sett att det gått upp i åldrarna. 15 procent akut undernäring klassificeras som katastrof och det här är mer än det dubbla, säger Sara Kitabwalla.

”Många dör på vägen”

När flyktingarna är framme vid lägren är de i dåligt skick. De allra flesta behöver sjukvård, men alla hinner inte fram.

– Många dör på vägen. Folk bara går och går utan mat och vatten. Tusentals passerar gränsen till Kenya och Etiopien varje dag, säger Sara Kitabwalla.

Nu kan du hjälpa de svältande familjerna på Afrikas horn.

– Varje krona vi samlar in kommer vi omsätta i handling på plats på Afrikas horn. Behoven är enorma. Vi jobbar för att få mer resurser och skicka mer folk, säger Johan Mast, generalsekreterare på Läkare utan gränser.

SÅ HÄR KAN DU HJÄLPA

Skänk en valfri gåva via plusgiro 90 06 03-2 eller bankgiro 900-6032 och märk betalningen AFTONBLADET TIMME.

Sms:a TIMME till 72970 och du skänker en gåva på 50 kronor. Ange TIMME 100 för en gåva på 100 kronor och TIMME 200 för en gåva på 200 kronor.

Av en gåva om 50 kronor tillfaller cirka 45,62 kronor Läkare utan gränser. Resterande summa är avgifter där cirka 3,13 kronor går till mobiloperatörerna och cirka 1,25 kronor går till teknikleverantörerna.

Skänk en gåva via Läkare utan gränsers sajt www.lakareutangranser.se/timme

Till det här går dina pengar

Din gåva går till Läkare utan gränsers akutfond, först och främst till Afrikas horn och i andra hand till andra akuta kriser i världen. Akutfonden hjälper Läkare utan gränser att agera snabbt, att arbeta där behovet av hjälp är som störst och att stanna kvar så länge hjälpen behövs.

Din timlön går till att stödja Läkare utan gränsers arbete under svältkatastrofen på Afrikas horn. Personalen ger medicin och specialkost särskilt anpassad för undernärda barn och föräldrar.

Hittills har Läkare utan gränser behandlat 7 000 barn i Kenya, Somalia och Etiopien.

Läkare utan gränser har 12 undernäringskliniker på olika platser på Afrikas horn, men också mobila kliniker som söker upp undernärda familjer på landsbygden. Personalen bistår även med allmän sjukvård och mediciner.

Läkare utan gränser står till hjälp med vatten i bland annat Dadaab-lägret i Kenya.

Delar av din timlön går även till Läkare utan gränsers personallöner och till supportfunktioner.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN