Pagrotskys roll i Juholts nya lag

Publicerad:

NYHETER

Ska styra gruppen som ser över skattesystemet

I går berättade Håkan Juholt att han ska tillsätta en grupp som ska se över hela skattesystemet.

Aftonbladet erfar nu att ordföranden blir Leif Pagrotsky.

– Jag återkommer när jag har något att säga, säger han. 

Tommy Waidelich blev Socialdemokraternas nye ekonomisk- politiske talesperson - eller skuggfinansminister som det också kallas. Håkan Juholt berättade då att Waidelichs första uppgift bli att dra i gång en genomgång av skattesystemet för att förnya den socialdemokratiska skattepolitiken. För denna uppgift ska en särskild grupp inom partiet tillsättas.

Pagrotsky ordförande

I går ville varken Juholt eller Waidelich ge några detaljer om gruppens sammansättning. Men enligt vad Aftonbladet erfar kommer gruppens ordförande bli Leif Pagrotsky.

Det har spekulerats i vilken roll Leif Pagrotsky skulle få i den nya S-ledningen. Under kongressen skrev tillexempel TT att Pagrotsky förmodades bli ekonomisk-politisk talesperson baserat på att Pagrotsky riktat in sig på de frågor som Juholt berättade att den nye talespersonen arbetat med. Samtidigt har det sagts att åldern talar emot Pagrotsky som vid nästa val skulle vara 63 år och enligt vissa då för gammal för att bli finansminister i händelse av socialdemokratisk valseger.

Enligt Aftonbladets källor kommer han att nu att tilldelas rollen som skattegruppens ordförande, en roll där han kommer att fungera som en sorts utredare under Tommy Waidelich.

”För tidigt”

– Det är för tidigt att säga något. När det finns något att berätta så kommer vi göra det, jag har hela tiden varit öppen med mina avsikter, säger Leif Pagrotsky. 

Gruppen ska, enligt Juholt, arbeta fram till hösten med att ta fram förslag på en ny socialdemokratisk skattepolitik. Just nu är bilden ganska splittrad. Juholt pratar å ena sidan om att bekämpa barnfattigdomen och att utnyttja det ljusa ekonomiska läget för att stärka välfärden men har samtidigt sagt att han inte vill se några skattehöjningar. Han har även uttalat sig kritiskt om det så kallade Rut-avdraget medan hans nye talesperson i frågan Waidelich verkar betydligt mer positiv till skattesubventionerade servicetjänster för hushållen.

Publicerad: