800 döda i brutala strider

NYHETER

Geneve. Striden om staden Duekoue i Elfenbenskusten i tisdags tog minst 800 liv, enligt Internationella röda korskommittén (ICRC) som beskriver händelsen som "chockerande i sin brutalitet".

RK-representanter har fått fram uppgiften vid besök i staden, sade ICRC:s Dorothea Krimitsas.

Uppgifterna om vad som hänt i staden Duekoue där minst 800 människor uppges ha dödats tidigare i veckan var på lördagen knapphändiga. Men enligt brittiska BBC har hjälporganisationer flera gånger varnat för att civila utsatts för brutalt våld i staden.

Försöker fly

Duekoue är strategiskt belägen i västra Elfenbenskusten. BBC rapporterar att tusentals människor ska ha flytt till staden för några dagar sedan och då sökt då skydd i kyrkor och offentliga byggnader. Vad som sedan hänt är oklart.

Men enligt Internationella organisationen för migration (IOM) försöker nu skräckslagna invånare i Duekoue fly till grannstaden Guiglo.

Det är också oklart, enligt BBC, om styrkor trogna den internationellt erkände ivorianske presidenten Alassane Ouattara varit inblandade i striderna. Staden ska vara under deras kontroll sedan i tisdags - det vill säga samma dag som massakern ägde rum.

Minst 800 döda

Internationella Röda Korset (ICRC) och frivilliga från ivorianska Röda Korset besökte staden i torsdags och i fredags.

– Vi har information om att minst 800 dödades den 29 mars i Duekoue i inbördes strider. Våra kollegor såg hundratals kroppar, sade ICRC:s Dorothea Krimitsas till Reuters.

"Denna händelse är i synnerhet chockerande på grund av sin omfattning och sin brutalitet" sade ICRC senare i ett uttalande där man också fördömde attacken på civila.

Slutstrid

I mångmiljonstaden fortsatte striderna på lördagen och soldater trogna Alassane Ouattara, mötte hårt motstånd från trupper lojala med hans rival, förre presidenten Laurent Gbagbo.

Vittnen beskriver för nyhetsbyrån Reuters hur skottlossning och raketeld ekat i mångmiljonstaden Abidjan under lördagen.

Något avgörande har ännu inte skett i slutstriden om Abidjan, Elfenbenskusten ekonomiska huvudstad. Kampen om presidentpalatset pågår där mellan Laurent Gbagbos och Alassane Ouattaras styrkor.

Enligt ett uttalande från Elfenbenskustens internationellt erkände president Alassane Ouattara har ett stort antal massgravar hittats i de västra delarna av landet. Han anklagade anhängare till sin rival Laurent Gbagbo för att ha stått för dödandet, skriver AFP.

Uppgifter om massgravar

FN har uttryckt stark oro över uppgifter om människorättsbrott och tidigare i år har lokalbefolkning rapporterat om massgravar, men platserna har varit avspärrade av ivoriansk militär. Gbagbos inrikesminister Emile Guirieoulou har dementerat massgravarnas existens.

Statsminister Fredrik Reinfeldt uttrycker sorg över att en ung svensk kvinna dödades i torsdags i FN:s tjänst i Elfenbenskusten och att en ung svensk FN-anställd man dödades i Mazar-i-Sharif i norra Afghanistan i fredags.

– Det är djupt beklagligt. Det var en förlust Sverige led, unga människor som jobbar för en bättre värld och som vi nu förlorat, säger Reinfeldt till TT.

FN-anställda skadade

Fyra FN-anställda skadades svårt i en attack utförd av Laurent Gbagbos styrkor i Abidjan, uppgav FN på lördagen. De fyra var ute på ett humanitärt uppdrag när de attackerades och vårdas nu på FN-missionens eget sjukhus.

Tidigare under dagen attackerades en FN-patrull i stadsdelen Cocody, där Gbagbos bostad ligger. FN-patrullen besvarade elden och skadade fem av Gbagbos män. FN fördömde "vågen av riktade attacker" och påminde i ett uttalande om att deras mandat tillät våldsbruk om personalen attackerades.

TT-Reuters