Chinatown dränks – om och om igen

1 av 13
NYHETER

BANGKOK. När det ljusnar i Chinatown samlas oroliga människor vid floden. Det enda de kan göra är att vänta på tidvattnet. Fördämningarna är redan byggda. Vid piren Rajavongse stiger vattnet i floden Chao Pray på ett skrämmande sätt: sakta men säkert för att ta sig över barriären.

Och tre timmar senare ligger en stor del av Bangkoks kinesiska kvarter under vatten. Igen. På sina håll står det smutsiga vattnet meterhögt.

Naturens krafter känns övermäktiga för många här.

– Jag känner mig uppgiven inför allt. Floden är just nu 2,5 meter högre än havsnivån. Fördämningarna hjälper inte mot sådan krafter. Myndigheterna kan inte hantera det här. Titta bara hur de kommer med nya sandsäckar här, säger Tang, 52 år, som bor i området.

Lastbil efter lastbil med sandsäckar kör in i det översvämmade området för att bygga ytterligare vallar:

– Det är meningslöst eftersom gatan redan ligger under vatten. De blir bara en damm, fortsätter Tang.

Det känns galet att gå på gatorna med forsande vatten, så strömt att det nästan slår undan benen. Skräp flyter överallt och människorna står med håvar för att fånga upp det. Annars korkas avloppsbrunnarna igen.

Plötsligt skriker någon att det simmar en orm i vattnet. Den jagas med alla medel och försvinner in under en parkerad bil som står lite högre upp. En modig man kommer med en stor kniv. Han studsar in bakom bilen, det säger bara smack mot kaklet och sen kommer han ut med ormen som har huvudet halvvägs avhugget.

Men det är ingen orm utan en ål! Middagen är säkrad.

Många av de som bor i Chinatown har svårt att lita på myndigheternas information om att läget förbättrats under de senaste dygnen. Premiärminister Yingluck Shinawatra sade under helgen att situation långsamt ska bli bättre från måndag men att det kan upp till en månad innan något så när normala förhållanden råder i landet.

På söndagen höjdes den officiella dödssiffran till 381. Två personer saknas. Detta sedan regnen började i norra Thailand på allvar den 25 juli. Myndigheterna bedömer 26 provinser med cirka två miljoner invånare som helt dränkta sedan 20 miljarder kubikmeter regnvatten passerat på sin väg söderut, genom Bangkok och ut i havet. I huvudstaden finns nu 10 794 evakuerade människor i sammanlagt 22 tillfälliga läger.

Bangkok är en delad stad: förorterna i norr, öster och väster är hårt drabbade samtidigt de centrala och södra delen är helt opåverkade. Men hela stan är ödslig sedan många tagit chansen och lämnat efter den fem dagar långa extrahelgen. Den kommer nu förmodligen att förlängas ett par dar till.