Misstänkt för 14 år gammalt mord gripen

NYHETER

49-årig lärare kvävdes till döds i sitt hem

Vintern 1996 mördades en 49-årig lärare i Göteborg i sitt hem.

Först nu – drygt 14 år senare – har den misstänkte mördaren Omar Hassan gripits i Kanada. Han ska nu lämnas ut till Sverige.

– Det känns jätteskönt, säger en av lärarens grannar.

Den 49-årige SFI-läraren mördades i sin lägenhet i Göteborg i december 1996. I samband med obduktionen konstaterade man att 49-åringen kvävdes till döds, samt blivit utsatt för omfattande yttre skador.

En 41-årig man, Omar Hassan, har sedan mordet ägde rum varit häktad i sin frånvaro, på sannolika skäl misstänkt för mordet.

På polisens "most wanted"-lista

Omar Hassan lyckades fly från mordplatsen genom ett fönster och flera vittnen har uppgett att de såg Hassan försvinna blodig från lägenheten. Men Hassan har hållit sig undan myndigheterna sedan 1996 och sattes i höstas upp på Rikskriminalens så kallade Ikaros-lista, "most wanted"-lista.

Men nu är mordet nära en lösning.

Omar Hassan greps nämligen i Kanada i mitten av januari i år i samband med att han sökte asyl i landet. Svenska myndigheter jobbar nu med att få honom utlämnad till Sverige och ställd inför rätta.

"Känns jätteskönt"

En av den mördare lärarens grannar, som bor kvar i samma hus, minns fortfarande mordkvällen.

– De som bodde över NN hörde ett himla liv, som om en möbel välte. De gick in till en annan granne som rusade ner och ropade in genom NN:s brevlåda, "Vad är det? Kan vi hjälpa dig". Sedan hoppade ju mördaren ut genom fönstret och försvann.

– Det känns jätteskönt att de har gripit den här mannen nu. Vi har ju undrat genom året hur det har gått och det var ju så hemskt när det hände, säger hon.