Nyheter

Alhem vittnar för Julian Assange

Av: 

Johanna Hellsten

NYHETER

Julian Assange tar hjälp av experten och tidigare överåklagare Sven-Erik Alhem.

Han ska vittna till Assange fördel - och får betalt för det.

– Mig kan man inte köpa för pengar, säger Sven-Erik Alhem till Aftonbladet.

Sven-Erik Alhem, före detta överåklagare, kommer att vittna i Assange-rättegången på tisdag. Rätten ska ta ställning till om våldtäktsmisstänkte Julian Assange, Wikileaksgrundaren, ska utlämnas till Sverige. Alhem kommer att ge sin syn på hur den svenska rättsäkerheten fungerat - och han är mycket kritisk.

– Jag är väldigt kritisk över hur det handlagts. Man bekräftade att han anhållits i sin utevaro och det blev känt för hela världen, det är inte bra. Det är flera delar jag är kritisk mot i det här men eftersom jag nu ska åka dit så vill jag inte berätta allt i förväg, det blir konstigt. Rätten ska få höra vad jag har att säga först, så jag går inte in på detaljer nu. Men jag är ytterst mån att berätta för rätten om min integritet och min objektivitet.

Hur insatt är du i målet för att kunna göra en objektiv bedömning?

– Ganska väl, jag har läst mycket och fått material från advokaterna. Jag är inte fullständigt insatt men har en god inblick.

Du får betalt, 1 500 kronor per timme, för det här och du skriver även en rapport till rätten?

– Oja, jag är yrkesverksam nu i ett aktiebolag och jag jobbar inte gratis. Jag får betalt för att jag hörs och för rapporten. Men jag åker inte dit som försvarare eller målsägandebiträde, jag är den jag är. Jag betonar att rättvisa skipas, på ett bra sätt, och att man tillvaratar allas rättigheter i processen.

Hur väl går dina roller i det här fallet och ditt uppdrag som ordförande för Brottsofferjouren ihop?

– Ända sedan jag började som ordförande har jag kämpat för ödmjukhet och att värna de rättigheter som finns både för offer och de misstänkta.

Kan du förstå att allmänheten kan uppfatta att du nu står på den misstänktes sida?

– Ja, jag kan förstå det men det beror bara på att de i sådana fall inte är insatta i det. Köpt för pengar är jag inte, säger Sven-Erik Alhem.

ANNONS EXTERN LÄNK

Nu smygstartar rean hos Cervera: 30-50 % rabatt på utvalda varor!

Cervera

Publisert: