”TV4 har förstört min sons framtid”

NYHETER

16-åring hängdes ut som kriminell – nu rasar hans mamma mot kanalen

Huvudpersonen låg på en tolvårings nivå mentalt.

En av hans intervjuade kamrater var bara 16 år.

Ändå anser TV4 att de skulle hängas ut som kriminella gängmedlemmar.

– Det är fruktansvärt, de har förstört hans framtid, säger 16-åringens mamma.

Erik, 21, dog ett par dagar efter att programmet ”Svensk maffia” sänts. Hans anhöriga tror att programmet kan ha utlöst självmordet.

– Han förstod inte, utifrån sin grava ADHD och utvecklingsstörning, vad han var utsatt för, säger fosterpappan som beskriver att Erik befann sig på en tolv-årings nivå intellektuellt.

Visste inte om åldern

Aftonbladet kan i dag avslöja att en av de övriga som pekades ut i ”Svensk maffia” var omyndig – bara 16 år gammal.

– Den informationen hade vi inte, eftersom ingen av de övriga gängmedlemmarna ville uppge sin identitet, säger Lasse Wierup, redaktör för programmet.

Skulle filmas

Fredrik Lundberg, ansvarig utgivare, säger samma sak.

– Vid flera tillfällen inför inspelningen upplyste reportern om att gängmedlemmarna skulle filmas samt att de som ville hade möjlighet att dölja sina ansikten. Eftersom de inte ville berätta något om sig själva var deltagarna svåra att ålderbestämma.

Varför var det så viktigt att sända inslaget trots att huvudpersonen Erik hade lämnat det kriminella gänglivet och att minst en är omyndig?

– Vi försöker skildra den växande problematiken kring kriminella gängbildningar, såväl äldre och mer etablerade som nya med lägre organisationsgrad. De svar som Erik och hans gängmedlemmar gav i reportaget ger nycklar till varför allt fler unga män söker sig till brödraskap och en kriminell livsstil.

Hur tänker du kring publiceringen nu?

– Självklart har vi under de senaste dagarna haft intensiva diskussioner om vårt ansvar gentemot de personer som ställer upp i våra program. Men i det här fallet måste vi också vara ärliga med att vi faktiskt inte vet vad det är som har förorsakat mannens död och om den på något sätt är relaterad till hans medverkan i programmet. Därför är det svårt för oss att säga något annat än att vi är skakade av vad som hänt och beklagar det djupt, säger han.

16-åringens mamma är upprörd över hur TV4 agerat och säger att hon ska anmäla programmet.

Bilder på minderåriga

– Det är en skandal. De visar bilder på min minderårige son när han sitter och dricker och röker i ett program som heter ”Svensk maffia”. Hans framtid är ju förstörd.